Planul "B" pentru salvarea Ciprului, prezentat joi
Ciprioţii iau în discuţie trei noi potenţiale surse de bani: naţionalizarea fondurilor de pensii, o fuziune a două mari bănci sau implicarea Bisericii Ortodoxe, cu patrimoniul său.
Articol de Laurenţiu Văduva, 21 Martie 2013, 07:26
Guvernul Ciprului şi liderii Zonei Euro încearcă să găsească o soluţie de salvare a economiei insulei şi care să poată fi aprobată de parlament, în condiţiile în care pachetul iniţial - ce includea taxarea depozitelor bancare - a fost respins de legislativul de la Nicosia.
Băncile cipriote rămân închise până marţi, în timp ce guvernul este aşteptat să prezinte joi un plan alternativ.
Planul "B" ar urma să fie prezentat liderilor grupurilor politice din parlamentul cipriot şi apoi supus dezbaterii parlamentului, tot miercuri.
Între timp apar tot mai multe temeri ale oamenilor pentru afacerile lor: Încă 5 zile nu se pot face niciun fel de plăţi prin virament bancar; nu se poate cumpăra; nu se poate vinde şi nu se pot plăti salarii.
Potrivit radioului public cipriot, autorităţile ar vrea acum o lege care să restrângă scurgerea de lichidităţi din ţară la redeschiderea băncilor şi să împartă instituţiile financiare în două categorii de risc.
Zona Euro şi Banca Centrală Europeană - unul din creditori - rămân pe poziţii şi spun că Ciprul are nevoie de acest plan.
Trei noi potenţiale surse de bani
Preşedintele Franţei subliniază că insula trebuie să contribuie la plan conform convenţiei.
Ciprioţii iau acum în discuţie trei noi potenţiale surse de bani: naţionalizarea fondurilor de pensii - s-ar mai scoate 3 miliarde de euro de aici; o fuziune a două mari bănci - care ar reduce cheltuielile de recapitalizare sau implicarea Bisericii Ortodoxe cipriote, cu patrimoniul său uriaş.
La Moscova, ministrul cipriot de finanţe nu a reuşit să reeşaloneze plata împrumutului de 2,5 miliarde de euro care ajunge la termen în 2016.
Ca o coincidenţă, tot joi în capitala rusă este aşteptat preşedintele Comisiei Europene, care avea vizita programată mai demult.