Plan de stopare a hemoragiei de medici
Ministerul Sănătăţii are ca obiectiv elaborarea unui plan naţional de resurse umane prin care cadrele medicale să fie atrase în zonele vizate.
Articol de Marilena Frâncu, 20 Martie 2010, 08:09
În ultimii trei ani, aproximativ nouă mii de cadre medicale au depus cereri pentru a munci în străinătate, potrivit datelor deţinute de Ministerul Sănătăţii.
România se confruntă, astfel, cu un mare deficit de medici, în special specialişti în anestezie, terapie intensivă, radiologie şi medicină de urgenţă.
În 2008, un clasament al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne plasa pe locul 46 din 48, la numărul de medici raportat la mia de locuitori.
Pentru a reduce deficitul de personal, Ministerul Sănătăţii are ca obiectiv în acest an elaborarea unui plan naţional de resurse umane prin care cadrele medicale să fie atrase în zonele vizate.
"Ministerul Sănătăţii cunoaşte această problemă. În acest an, vom elabora planul naţional de resurse umane, o strategie pentru a atrage medicii în zonele acestea unde noi avem deficit de personal, şi nu numai medicii, dar şi personalul medical, mai ales în localităţile mici şi în zonele rurale, acolo unde nu există centre universitare", a declarat Oana Grigore, directorul Departamentului de Comunicare din Ministerul Sănătăţii.
O altă măsură a planului naţional de resurse umane are în vedere reintroducerea rezidenţiatului pe post din această toamnă.
"Avem şi alte planuri. Pentru anul acesta, de exemplu, rezidenţiatul pe post va fi reintrodus din această toamnă, astfel încât specialiştii vor putea să aibă postul asigurat, în momentul în care termină specializarea", a completat Oana Grigore.
Posturile vor fi scoase la concurs în localităţile unde există un real deficit şi unde pacienţii înâmpină probleme în a le fi asigurată asistenţa medicală.