"Plăcinta Dobrogeană" din România a primit recunoaştere europeană
"Plăcinta Dobrogeană" din România a primit recunoaştere europeană. Produsul urmează să fie înregistrat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca aparţinând ţării noastre, după aproape doi ani de dispută cu vecinii bulgari.
05 Martie 2023, 19:17
Reporter: România a câştigat în faţa Bulgariei recunoaştere europeană cu Indicaţie Geografică Protejată pentru "Plăcinta Dobrogeană", după aproape doi ani de concurenţă acerbă din partea vecinilor de la sud de Dunăre. Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a Dobrogei, a declarat Ionut Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta a explicat că la ultimele negocieri din cadrul Comisiei Europene s-a ajuns la un acord prin care ţara noastră primeşte recunoaşterea europeană, prin înregistrarea produsului şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile şi pe termen nelimitat.
Vecinii bulgari au primit doar dreptul de a folosi denumirea în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, fără recunoaştere europeană şi doar pentru o perioadă de 10 ani. Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre înregistrate în sistemele de calitate europene, România are doar 10: Magiun de Prune de Topoloveni, Novac Afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre Afumată, Salată de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională de icre de crap, Salam de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, precum şi Telemea de Ibăneşti.
Realizator: Potrivit consilierului Ionuţ Diaconeasa, decizia de recunoaştere va fi aprobată în luna martie, în şedinţa Direcţiei Generale de Agricultură a Comisiei Europene, după care va urma publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii, cel mai probabil, în luna aprilie.