Piesele auto contrafăcute "au succes pe piaţa românească"
Aproximativ 5% din piesele auto de pe piaţa din România sunt contrafăcute, a declarat pentru România Actualităţi şeful departamentului de supraveghere a pieţei din cadrul RAR.
Articol de Alex Lancuzov, 03 Octombrie 2012, 08:47
Aproximativ 5% din piesele auto existente pe piaţa din România sunt contrafăcute.
Majoritatea pieselor falsificate sunt destinate autoturismelor de producţie autohtonă.
Nu sunt permise diferenţe de calitate între componentele auto de origine şi cele "aftermarket”.
În România contrafacerea vizează marca şi dreptul de proprietate intelectuală (elementele de caroserie înregistrate la OSIM).
Un studiu realizat de o companie de asigurări ne arată că piesele auto contrafăcute au o fiabilitate redusă cu aproape 50% faţă de componentele originale şi de foarte multe ori siguranţa rutieră este afectată de calitatea precară a pieselor pirat.
Controalele efectuate de inspectorii Registrului Auto Român indică un procent de cca 5% piese falsificate pe piaţa noastră dar şi un apetit de contrafacere pentru aşa - numitele "consumabile": plăcuţe de frână, filtre, uleiuri de motor şi mai nou chiar elemente de direcţie şi suspensie.
De cele mai multe ori în acest domeniu preţul face diferenţa şi de aceea e bine să ne ferim de chilipiruri şi să achiziţionăm piese auto din service-urile auto autorizate pentru a fi valabilă garanţia manoperei şi a piesei montate.
Sigla RAR certifică autenticitatea produselor
Piesele auto pirat intră în România prin portul Constanţa şi mai ales prin zona de est a ţării iar comercializarea lor este mai pronunţată la magazinele din mediul rural şi din micile oraşe unde nu se efectuează controale constante a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi Mircea Dogărescu şeful departamentului de supraveghere a pieţei din cadrul RAR.
Procentul de certificare RAR pentru componentele auto din România a ajuns la 95% şi nu există diferenţe de calitate între piesele de origine şi cele aftermarket.
La cumpărarea unui produs auto este foarte important să verificăm starea ambalajului, eticheta care trebuie să conţină cât mai lizibil elementele de identificare şi certificarea RAR, garanţia dar şi certificatul de conformitate care atestă că piesa respectivă corespunde standardelor de calitate.
Contrafacerea componentelor auto este considerată infracţiune.
Audio: Şeful departamentului de supraveghere a pieţei din cadrul RAR, Mircea Dogărescu, spune că sancţiunile pornesc de la 10 000 lei.