PIB-ul României a crescut în 2013 cu 3,5%
INS a anunţat o creştere economică de 3,5 procente, anul trecut. Premierul Victor Ponta a declarat că rezultatele economice, peste aşteptări, trebuie continuate.
Articol de Radiojurnal, 14 Februarie 2014, 18:33
Potrivit primelor estimări statistice, Produsul Intern Brut a crescut în 2013 cu 3,5%, mai mult decât dublul prognozei iniţiale.
Fără să se refere explicit la riscul unei crize politice din cauza neînţelegerilor pe tema restructurării guvernamentale, Victor Ponta a spus că Uniunea Social Liberală dovedeşte, prin aceste rezultate, că este cea mai bună formulă de guvernare până la încheierea ciclului electoral.
Evoluţiile economice raportate astăzi de către Institutul Naţional de Satistică şi Eurostat sunt semnale pozitive care trebuie menţinute, atât în 2014, cât şi anul viitor, a precizat şeful Executivului, Victor Ponta.
Astfel, o creştere economică, de 3,5%, dublul estimărilor făcute de partenerii financiari internaţionali, o reducere importantă a ratei inflaţiei şi o creştere spectaculoasă a nivelului absorbţiei fondurilor europene reprezintă - potrivit premierului - premizele necesare pentru ţintele urmărite în plan economic, social şi fiscal de către actualul Cabinet.
„Rezultatele economice în anul 2013 – Ţintele pentru 2014-2015” (sursă: gov.ro) |
"Salariul mediu va creşte cu minim 5%, pensiile - indexarea cu 3,75 a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar pentru 2015, practic putem să stabilim o indexare de 4,5%, creşterea salariului minim, pentru că media de 200 de euro să fie depăşită în 2015; la fel venitul minim garantat, o inflaţie, care, printr-o politică fiscal-bugetară prudentă, să permită Băncii Naţionale să se încadreze în ţintele anuale de inflaţie pentru 2014 şi 2015, adică 2,5 % plus-minus un punct procentual; reducerea ratei şomajului sub fatidica cifră de 7 şi un plus real de 100 mii de noi locuri de muncă" a spus Victor Ponta.
România se împrumută mai ieftin, în 2014
Potrivit premierului, în acest an România se va împrumuta mai ieftin cu două miliarde de euro de pe pieţele financiare, dar va căuta, totodată, să dezvolte relaţii comerciale şi cu alte ţări din afara Uniunii Europene, apreciind că acestea pot fi benefice pentru o creştere economică viitoare.
Un alt obiectiv al acestui an îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii energetice, în principal interconectarea cu Republica Moldova şi finalizarea conceptului de proiect energetic cu Turcia.
Victor Ponta a explicat, totodată, ce a motivat trecerea companiilor Transgaz şi Transelectrica din coordonarea ministerului de finanţe la Secretariatul General al Guvernului.
"Transgaz şi Transelectrica sunt listate la bursă şi trebuie să funcţioneze şi funcţionează pe baza managamentului profesionist şi a respectării tuturor criteriilor de competitivitate pe plan european. Doi - conform normelor europene, Transgaz şi Transelectrica, transportatori, nu pot să fie în acelaşi portofoliu, ca la Energie, unde sunt producătorii" a explicat prim-ministrul.
Creşterea economică, "rezultatul eforturilor oamenilor de afaceri"
Consultantul economic Radu Limpede se aştepta la creşterea economică şi pe fondul reluării consumului din ultima parte a anului trecut.
Radu Limpede: Această creştere economică nu se datorează guvernelor României, nici guvernului actual, cât nici guvernelor Boc şi Ungureanu dinainte. E efectiv o creştere a mediului de afaceri împotriva unor decizii incoerente ale guvernelor. Ce au facut guvernele României bun se văd peste câţiva ani
Reporter: Ce a mers bine şi ce a mers prost anul trecut?
Radu Limpede: A mers bine industria, care în mare parte este privata şi deţinută de grupuri transnaţionale străine. A mers agricultura, cum spune lumea a fost un an /.../ bun. Dar să nu uităm că în agricultură au apărut şi foarte mulţi investitori români şi străini care au introdus management, au introdus metode moderne. Chiar dacă nu avem irigaţii la o scară largă, nu aş lăsa totul pe hazard, să spun: da, ne-a dat Dumnezeu ploaie la timp şi am avut un an agricol bun, iar în trimestrul IV am văzut o creştere fabuloasă - 20% - a consumului, a cifrei de afaceri din comerţ. Anul trecut au mers foarte prost investiţiile. Politica guvernului a fost foarte ciudată, au sacrificat investiţiile, s-a văzut un minus o mare parte din an, pe partea de construcţii.
Reporter: Această creştere economică de ce nu se simte la venituri?
Radu Limpede: Cifrele arată că pe medie lumea o duce mai bine, dar lumea are această frică de a consuma, că nu o să mai ai serviciu peste un timp şi cu toate această creştere economică, /ţesutul/ economic e foarte afectat. Psihologic încă nu am depăşit ţara asta de criză, asta este problema.