Piaţa română de capital, promovată la statutul de piaţă emergentă secundară
Momentul a fost marcat printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.
Articol de Iulian Olescu, 21 Septembrie 2020, 14:34
Piaţa de capital românească a fost promovată de Compania de evaluare FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă secundară.
Momentul a fost marcat printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.
Cei prezenţi au subliniat importanţa momentului, care deschide posibilitatea ca marii investitori internaţionali să intre pe Bursa locală.
Preşedintele Buresei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a precizat că pasul înainte reprezentat de promovarea la statul de piaţă emergentă secundară este unul important, nu numai pentru Bursa autohtonă, ci pentru întreaga comunitate de afaceri din România.
Radu Hanga: Am marcat un pas important înainte, nu doar noi, Bursa de Valori Bucureşti, ci întreg ecosistemul românesc. Putem spune că o autostradă financiară s-a deschis acum, pentru noi, pentru România, o autostradă financiară care ne dă acces la capitalurile care circulă la nivel global, capitaluri la care vor avea acces companiile româneşti, care lucrează utilizând platformele Bursei de Valori Bucureşti.
La rândul său, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a precizat că momentul de astăzi reprezintă o recunoaştere a rolului şi potenţialului BVB, dar şi deschiderea de noi perspective pentru dezvoltarea economiei româneşti şi a adăugat că piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei, care oferă surse de finanţare companiilor şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare şi fondurile de pensii, însă trebuie să joace şi un rol mai important în plan regional:
Nicu Marcu: Bursa de Valori Bucureşti trebuie să devină un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european. Prin atingerea acestui deziderat, va putea participa la dezvoltarea economică la adevărata sa capacitate, dar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obţine prin oferirea de active de calitate şi o mai mare siguranţă participanţilor la piaţă.
Nicu Marcu a mai precizat că pentru atingerea acestor deziderate este nevoie şi de o implicare mai activă a statului român în dezvoltarea acestui sector financiar.