"Pfizer, Moderna și AstraZeneca se pot administra celor cu boli autoimune"
Pacienților li se recomandă să își consulte în prealabil medicul specialist și să nu se vaccineze dacă se află într-un puseu de activitate a afecțiunii pe care o au.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2021, 10:23
Ministerul Sănătății precizează că toate cele trei vaccinuri anti-COVID, aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană, deci şi în România, pot fi administrate și celor care suferă de boli autoimune.
Pacienților li se recomandă să își consulte în prealabil medicul specialist și să nu se vaccineze dacă se află într-un puseu de activitate a afecțiunii pe care o au.
Până acum nu există date care să indice probleme de siguranță la administrarea serului în cazul oamenilor cu boli autoimune.
Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului nu ar fi cel maxim în cazul lor serul tot oferă un grad de protecție față de formele severe ale COVID.
În ultima perioadă, autoritățile oferă răspunsuri clare la posibile întrebări pe care și le pun oamenii în legătură cu aceste vaccinuri. Una dintre ele privește eventualitatea apariției unor efecte adverse pe termen lung.
Până acum nu a trecut suficient timp de când se folosesc pentru a exista astfel de informații, dar experiența dezvoltării și utilizării altor vaccinuri nu indică această posibilitate, explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca într-un clip video, postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.
Răzvan Cherecheș: Un studiu care a analizat, timp de aproape 20 de ani, zeci de mii de reacții adverse a 57 de vaccinuri, mergând de la gripă, difterie, poliomielită, meningococ, rotavirus, papilloma virus, hepatită B și multe altele, a tras concluzia că vaccinurile sunt sigure. Peste 90% în reacțiile adverse pe termen lung au apărut în primele 60 de zile. Acesta este și motivul pentru care vaccinurile Pfizer și Moderna au trebuit să aștepte 60 de zile de la vaccinare a acelor din trialul trei ca să poată să primească aprobarea. În tot acest timp, în aproape 20 de ani, a fost un singur vaccin care a fost retras după mai puțin de un an de la autorizarea lui, vorbim de RotaShield, vaccinul pentru rotavirus, datorită efectelor adverse, efecte adverse care au apărut în primele 60 de zile. Dacă tot ne îngrijorează efectele adverse pe termen lung, trebuie să ne întrebăm: care sunt efectele adverse pe termen lung ale condusului mașinii? În ultimii 20 de ani, în medie, în fiecare zi aproape șase persoane din România au murit din cauza condusului. Acesta este un efect advers pe termen lung al condusului mașinii.