Petrolul şi gazele, "atracţiile României pentru investitori"
Preşedintele Consiliul de Afaceri Americano-Român, Eric Stewart, consideră că birocraţia şi slaba dezvoltare a infrastructurii sunt principalele probleme cu care se confruntă investitorii americani în România.
04 Iunie 2012, 18:54
La Washington, în Statele Unite, a fost înfiinţat la începutul acestui an Consiliul de Afaceri Americano-Român, instituţie lansată cu ocazia Summit-ului NATO de la Chicago de la jumătatea lunii trecute.
Consiliul este o organizaţie non-profit, creată pentru ca societăţile americane care fac afaceri în România să vorbească pe o singură voce cu autorităţile de la Bucureşti.
Aceasta este opinia preşedintelui acestui organism, Eric Stewart, care i-a acordat un interviu corespondentului nostru la Washington, Ani Sandu.
El a mai spus că birocraţia şi slaba dezvoltare a infrastructurii sunt principalele probleme cu care se confruntă investitorii americani în România, iar printre plusurile ţării noastre s-ar afla resursele de petrol şi gaz.
Una dintre primele activităţi ale nou înfiinţatului consiliu va fi o misiune de afaceri la Bucureşti, în care lideri ai mai multor companii americane să poată discuta direct cu autorităţile române.
"Vom aduce între 8 şi 12 directori americani să aibă întâlniri cu membri ai guvernului din România şi cu oameni de afaceri. Vom discuta despre anumite oportunităţi şi tranzacţii între companii. În linii mari, vom vedea cum putem îmbunătăţi relaţiile bilaterale", spune Eric Stewart.
Acesta a menţionat că, probabil că vor fi companii care se află deja în România sau care intenţionează să facă afaceri aici.
"Vom conduce această misiune abia la toamnă. Sperăm că până atunci vom putea atrage şi alte companii. Ceea ce am descoperit în cazul multor companii americane este că, pentru că au înregistrat succese în România, vor să reinvestească, iar acesta este cel mai puternic semnal care arată că o ţară are succes în atragerea companiilor.
"Este ca şi cum ai vinde o bomboană cuiva, iar dacă acel client se întoarce şi vrea o altă bomboană, asta arată că i-a plăcut. Semnalul pe care l-am primit eu, ca preşedinte al Consiliului, este că afacerile o duc bine în România", a declarat Eric Stewart.
Cele mai multe dintre companiile care doresc să-şi extindă investiţiile provin din sectorul industriei prelucrătoare.
Au avut succes în România timp de mai mulţi ani şi şi-au atins capacitatea maximă, prin urmare, acum privesc România ca un centru de interes şi caută oportunităţi să-şi extindă operaţiunile aici.
"O tendinţă bună pe care am observat-o într-un timp foarte scurt este posibilitatea ca România să devină o poartă de intrare către alte regiuni şi ţări. Am văzut că unele companii se gândesc la România ca la un posibil loc în care să-şi mute sediile europene", a declarat Eric Stewart.
România "trebuie să-şi spună singură povestea"
"Ce vreau să zic cu asta e că trebuie să existe poveşti de succes. Trebuie să vedem că firmele americane au rezultate bune. Acest fapt va atrage de la sine alte societăţi americane. Când m-am întâlnit cu preşedintele Băsescu, am promis că-mi voi lua timp să călătoresc prin Statele Unite pentru a promova România, dar am subliniat că nu sunt un fel de majoretă pentru România. Sunt aici să prezint faptele, să promovez România şi oportunităţile ei, dar voi prezenta şi lucrurile bune şi pe cele rele.
"Stabilitatea este cheia, este un fapt esenţial. O creştere a PIB-ului şi crearea de oportunităţi pentru sectorul privat sunt aspecte care atrag companiile. Cred că e foarte clar că forţa de muncă e bine pregătită, deci asta nu e o problemă. Taxele sunt scăzute, mult mai bune decât în SUA. Acesta este un alt lucru pozitiv.
"Există oportunităţi în sectorul energetic, în cel al serviciilor financiare, în asigurări şi în alte domenii, dar firmele doresc să vadă stabilitate pe piaţă. Vor fi o mulţime de experţi care vor analiza măsurile de austeritate luate şi cu sistemul financiar din România, să sperăm, se va stabiliza. Dacă se va ajunge aici, cred că va fi o foarte mare şansă pentru a promova afacerile în România", a mai spus Eric Stewart.