Peste o mie de medicamente generice, scoase de pe piață
Producatorii susțin că prin scoaterea a peste o mie de medicamente generice de pe piață, în ultimii trei ani, au avut loc disponibilizări în industria de profil.
Articol de Adriana Turea, 20 Octombrie 2014, 18:35
Peste o mie de medicamente generice, pentru toate ariile terapeutice, au fost scoase de pe piaţă în ultimii 3 ani ceea ce a dus la disponibilizări în industria de profil, susţin producatorii.
În opinia lor, acest fenomen este rezultatul introducerii aşa-numitei taxe de clawback pe care sunt nevoiţi s-o platească periodic.
Producatorii estimează că lista de medicamente compensate va fi actualizată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.
Autorităţile susţin, în schimb, că încă 10 noi indicaţii terapeutice vor fi pe lista de medicamente compensate la finalul lunii octombrie, iar alte 100 - atunci când vor fi încheiate contractele dintre producatori şi CNAS.
Autorităţile susţin că noile contracte cost-volum care se vor încheia între producători şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor aduce mai multe fonduri la buget.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului Marius Savu explică în ce constă contractul cost-volum.
"Asigură accesul la pacienţii care într-adevăr au nevoie de acel medicament, şi nu numai atâta, este un lucru care nu s-a mai întâmplat până acuma, practic vei urmări şi evoluţia acelui pacient", a spus Marius Savu.
"Dispariţia medicamentelor ieftine afectează pacienții"
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice Laurenţiu Mihai este de părere că noile contracte cost-volum introduc o nouă cheltuială din Fondul de Asigurări Publice de Sănătate fără să se spună sursa de finanţare.
"Pe pacienţi îi va afecta pe de-o parte prin dispariţia medicamentelor ieftine, accesibile de pe piaţă. Trendul e clar că se va accentua din toate ariile terapeutice vor dispărea şi vorbim de aproape 70% din tratamentele utilizate de pacienţii din România care sunt medicamente generice. Vor fi afectaţi la nivel medical dar şi social prin disponibilizările pe care le facem. Asta înseamnă mai puţini bani la buget, din nou mai puţine servicii medicale", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.
Laurenţiu Mihai mai menţionează că medicamentele generice care au dispărut de pe piaţa românească sunt cele ieftine care nu mai prezentau interes pentru producţie şi că sunt din toate ariile terapeutice.