Peste jumătate din refugiaţii înregistraţi la Galaţi au primit azil
Cei mai mulți refugiaţi provin din state precum Irak, Siria și Yemen.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 21 Septembrie 2017, 11:09
Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului General pentru Imigrări, din luna martie a anului 2016, când la Galaţi au sosit membrii primului lot de refugiaţi alocaţi României și până în prezent, la nivelul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați au fost înregistrate 801 cereri pentru acordarea unei forme de protecție internațională, 634 de persoane fiind cazate în centru.
În aceeaşi perioadă menționată, au fost aprobate 462 de cereri de azil, celor în cauză fiindu-le acordată o formă de protecție internațională în România, statut de refugiat sau protecție subsidiară, restul fiind respinse, sau în curs de soluționare.
În prezent, 58 de persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională sunt cazate în centru.
În prezent, din cele 240 de locuri (cât este capacitatea Centrului de la Galaţi), sunt ocupate 148, fiind vorba despre 90 de adulţi cu vârste de până la 51 de ani şi 58 de minori, cel mai mic având doar 4 luni.
Cei mai mulți refugiaţi provin din state precum Irak, Siria și Yemen.
Potrivit legislaţiei, solicitanții de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 10 lei/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 de lei/persoană/sezon vară și de 100 de lei/persoană/sezon iarnă și de alte alte cheltuieli în limita sumei de 6 lei/persoană/zi reprezentând cheltuieli cu transportul local, servicii culturale, presă, servicii de reparații și întreținere, cheltuieli cu produse de igienă personală.
Potrivit IGI, Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați are un regim deschis, persoanele cazate având dreptul de a părăsi incinta între orele 06.00-22.00, iar, pentru motive bine întemeiate, acestea pot părăsi centrul și pentru perioade mai lungi, în baza unei cereri analizate și aprobate de conducerea acestei structuri.
Solicitanții de azil au libertatea de mișcare pe teritoriul României, iar, în situația în care sunt identificați de autorități în timp ce încearcă să părăsească ilegal teritoriul României, polițiștii de frontieră întocmesc dosare de cercetare penală pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, dacă sunt îndeplinite elementele constitutive ale acestei infracțiuni.
Totodată, persoanele sunt consiliate și informate cu privire la obligația prezentării la centrul de reședință în vederea continuării procedurii de azil, precum și a respectării regulamentului de ordine interioară al centrului.