Peste 60 de ambarcaţiuni, în derivă pe Dunăre
Autoritatea portuară Călăraşi spune că navele ancorate pe Dunăre de aproape trei săptămâni au început să fie duse în aval, ca urmare a ruperii podului de gheaţă.
Articol de Daniela Mihalache, 27 Februarie 2012, 11:30
Detonarea podului de gheaţă, format pe Dunăre, între Cernavodă şi Călăraşi, este ineficientă în acest moment, a precizat prefectul de Călăraşi, Emil Muşat, la finalul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În opinia sa, soluţia ar trebui să ţină cont de necesitatea depresurizării malurilor, astfel încât navele deja prinse în gheaţă la ţărm să nu fie luate de sloiuri.
În cadrul şedinţei care tocmai s-a încheiat, autorităţile locale au luat în calcul formarea unui culoar pe centrul Dunării, dar tot cu ajutorul explozibililor.
O decizie în acest sens, însă, ar urma să fie luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
În urma unei şedinţe de urgenţă desfăşurate la ministerul mediului pentru analizarea situaţiei podurilor de gheaţă pe Dunăre s-a stabilit să fie transmisă o avertizare hidrologică către cele 12 prefecturi din zona Dunării: Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Tulcea.
Ministerul Apărării Naţionale a trimis un elicopter în zona în care s-au format poduri de gheaţă, la solicitarea Prefectului judeţului Călăraşi, se arată într-un comunicat al ministerului.
Elicopterul, aparţinând Flotilei Aeriene de la Feteşti, efectuează o misiune de cercetare aeriană de la Cernavodă şi până în dreptul localităţii Dorobanţu, judeţul Călăraşi.
De asemenea, pentru distrugerea podurilor de gheaţă de pe Dunăre, ministerul apărării va pregăti o subunitate de geniu care să acţioneze pe fluviu în zona periclitată, dacă situaţia o va impune.
O echipă de artificieri de la ministerul apărării se află la Călăraşi pentru a detona podul de gheaţă de pe Dunăre.
Decizia de dinamitare a fost luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care la ora 15.00 se întruneşte într-o nouă şedinta pentru a hotărâ în ce puncte se va efectua detonarea gheţii.
În ultimele 24 de ore, nivelul Dunării a crescut cu un metru şi jumătate, atingând acum 420 de centimetri.
Pe Dunăre sunt nave avariate, acostate la mal. 18 convoaie comerciale şi 50 de barje plutesc în derivă.
18 nave şi 50 de barje ancorate pe Dunăre de aproape trei săptămâni au început să fie duse în aval, ca urmare a ruperii podului de gheaţă.
Ambarcaţiunile plutesc acum în derivă, parâmele acestora fiind rupte.
Din cauza riscului ca sistemul de navigaţie să fie afectat, la ora 12.00 la prefectură s-a întrunit comitetul pentru situaţii de urgenţă pentru a analiza situaţia de pe Dunăre.
Duminică seara, nava Ada 1, încărcată cu 700 de tone de cereale, a început să se încline, iar în cursul nopţii s-a scufundat.
Deocamdată nu se ştie în ce zonă a Dunării s-a întâmplat acest lucru, după cum a precizat şeful Căpităniei portului Călăraşi, Constantin Anghel.
La bordul navei nu mai exista niciun marinar, aceştia părăsind nava încă de duminică.
Prefectul judeţului Emil Muşat a precizat că au fost anunţate autorităţile navale iar soluţia ar fi un împingător care să vină dinspre Sulinia spre Călăraşi şi care să fixeze navele.
Staţia plutitoare de captare a apei a fost afectată însă nu există niciun pericol ca locuitorii municipiului Călăraşi să rămână fără apă.
Din cauză că în acest moment staţia nu este folosită, apa este captată şi furnizată prin alt sistem.