Peste 6,2 milioane de persoane-în Pilonul II de pensii
La Pilonul III de pensii - cele facultative - la sfârşitul anului trecut erau înregistraţi aproape 350 de mii de participanţi, valoarea medie a unui cont fiind de 3 mii de lei.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Martie 2015, 13:17
Peste 6,2 milioane de persoane făceau parte din sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II de pensii, la sfârşitul anului trecut.
Conform ASF, valoarea medie a unui cont de pensii a celor peste 3 milioane de participanţi înscrişi încă de la început pentru Pilonul II este de aproape 4.500 de lei, aproximativ o mie de euro.
La Pilonul III de pensii - cele facultative - la sfârşitul anului trecut erau înregistraţi aproape 350 de mii de participanţi, valoarea medie a unui cont fiind de 3 mii de lei.
Pensiile private - cele obligatorii lansate în mai 2008 şi cele facultative denumite Pilonul III - adunaseră la sfârşitul anului trecut în conturile participanţilor 4 miliarde şi jumătate de euro. Conform datelor centralizate de Autoritatea de Supravegherte Financiară, suma este cu 36,6% mai mare decât cea de la sfârşitul lui 2013 iar creşterea provine din contribuţiile lunare la care se adaugă câştigurile din plasamentele realizate de administratorii privaţi.
Din cele 19 miliarde de lei - circa 4,3 miliarde de euro - acumulate în conturile de pensii pe Pilonul II, peste 13 miliarde de lei sunt plasate în titluri de stat. Alte peste 3,5 miliarde de lei sunt investite în acţiuni. Plasamentele în acţiuni ale banilor pentru pensiile private obligatorii au înregistrat anul trecut o creştere spectaculoasă, de peste 170 %.
Doar plasamentele în obligaţiuni străine neguvernamentale au înregistrat o creştere mai mare, de aproape 210 % anul trecut, însă suma totală este deocamdată mică - doar 250 de mii de lei.
Plasamentele în depozite bancare a banilor de pe Pilobnul II au scăzut anul trecut de la 1,2 miliarde de lei la 750 de milioane.
Activele fondurilor de pensii facultative au depăşit la sfârşitul anului trecut un miliard de lei, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu o creştere de 28% faţă de decembrie 2013. Numărul celor care au un cont de pensie privată facultativă a crescut cu 10 la sută anul trecut, ajungând la aproape 350 de mii.
Banii economisiţi pe Pilonul III de pensii sunt investiţi în titluri de stat - 688 de milioane, acţiuni - 223 de milioane, obligaţiuni corporative - 49 de milioane şi depozite bancare - 48 de milioane de lei.