"Peste 5000 de mame minore" înregistrate la Protecţia Copilului
Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Elena Tudor a afirmat la Radio România că peste 70% din aceste mame minore provin din mediul rural.
Articol de Florin Matei, 18 Septembrie 2012, 18:33
La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost înregistrate în ultimii trei ani în jur de cinci mii de cazuri de minore care au născut.
Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Elena Tudor, a declarat la Radio România Actualităţi că numărul mamelor minore care au născut este mult mai mare însă o mare parte din acestea nu au ajuns în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială pentru că nu reprezintă cazuri sociale, fiind acceptate de familie şi de societate.
"La direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului ajung doar acele cazuri sociale. Deci nu toate.
"Mamele minore care sunt acceptate în familie, după ce dau naştere unui copil, nu intră automat în evidenţa serivciilor sociale şi nici nu ar trebui să intre atâta timp cât sunt sprijinite, sunt ajutate de familia naturală", a afirmat Elena Tudor
Ea a precizat că peste 70% din aceste mame provin din mediul rural şi nu au surse de venit.
"Fie mama minoră cu copilul nu este acceptată în familie, nu este acceptată de către părinţi; fie condiţiile, pe care familia mamei minore le deţine, nu sunt prielnice pentru a asigura creşterea şi îngrijirea unui copil - nu au venituri, nu au locuinţă, nu au un loc de muncă.
"Aproxiamtiv 70% din ele provin din mediul rural. Deci mai multe din mediu rural decât din mediu urban", a declarat Elena Tudor.
Ea spune că Direcţia de Asistenţă Socială nu poate preveni apariţia unor situaţii dificile în familie şi că intervine doar în momentul în care un copil nu mai poate fi menţinut în familie.
"Pe partea de prevenire, aş preciza, nu serviciile sociale exclusiv trebuie să acţioneze. Pe bază de prevenire, în primul şi primul rând responsabilitatea revine părinţilor.
"Deci în orice stat din lumea asta şi oriunde, responsabiliatea primordială revine părinţilor, părintele trebuie să înveţe copilul care sunt riscurile. Ulterior, trebuie să intervină şcoala", a declarat la Radio România Actualităţi Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Elena Tudor.