Peste 450.000 de studenţi încep noul an universitar
Studenţii se declară, printre altele, nemulţumiţi faţă de majorarea taxelor de şcolarizare şi cămin, dar şi faţă de subvenţia mică de la stat pentru transport.
01 Octombrie 2014, 08:17
Peste 450.000 de studenţi încep astăzi noul an universitar.
În comparaţie cu anii trecuţi, numărul de studenţi este mai mic, au dispărut unele facultăţi sau specializări, iar taxele de şcolarizare au crescut.
Ca în fiecare an, în marile centre universitare, locurile în cămine sunt insuficiente.
Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului educaţiei spun că datorită sumelor primite la ultima rectificare bugetară, vor reuşi să finanţeze bursele de practică pentru studenţi, transportul acestora, precum şi unele proiecte de cercetare.
Studenţii se declară, printre altele, nemulţumiţi la această dată faţă de majorarea taxelor de şcolarizare şi cămin, dar şi faţă de subvenţia mică de la stat pentru transport.
"Noul an universitar debutează cu o serie de creşteri ale taxelor în universitate, pe de altă parte, vacanţa ne-a adus şi o serie de modificări legislative la care nu se aşteptam, vorbim de reintroducerea doctoratelor la frecvenţă redusă, vorbim de posibilitatea universităţilor de a organiza colegii post-liceale, ministerul educaţiei ne-a promis că o serie din nemulţumirile noastre vor fi rezolvate în decursul lunii octombrie, dacă nu vor fi rezolvate aceste probleme, la sfârşitul lunii ne gândim să ne facem vocea auzită acolo unde trebuie", a spus Cristian Popescu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Posibil an universitar agitat
Situaţia financiară precară a multora dintre universităţi ar putea conduce la un an universitar agitat, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater", Anton Hadar.
"Foarte multe universităţi de stat din România sunt în colaps financiar, sunt foarte, foarte puţine proiecte care au început din banii româneşti, e drept, ne punem baza şi speranţa în proiectele pe care le vom putea obţine din banii de la Uniunea Europeană", afirmă Anton Hadar.
Noul an universitar, din punctul de vedere al oficialilor ministerului educaţiei, debutează în condiţii bune.
"Anul acesta universitar debutează cu o rectificare bugetară pozitivă pentru educaţie, pentru salarii, precum şi pentru plăţile drepturilor salariale câştigate de profesori prin sentinţele judecătoreşti", a spus Ministrul delegat, Mihnea Costoiu.