Peste 3.2 milioane de cetăţeni ucraineni au tranzitat România de când a început războiul din Ucraina
Peste 3.2 milioane de cetăţeni ucraineni au tranzitat România din luna februarie a anului trecut, când Rusia a invadat Ucraina. Două milioane şi jumătate de cetăţeni au primit sprijn direct din partea statului român, iar peste 107.000 de ucraineni, din care aproape jumătate copii, se află acum în România.
Articol de Alina Stănuţă, 25 Ianuarie 2023, 21:38
Până în prezent, în România au fost alocate 565 de milioane de euro pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaților ucraineni, din care 200 de milioane de euro au provenit de la parteneri internaționali. Raportul Guvernului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților arată că, până în prezent, peste trei milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele de la declanșarea conflictului din țara vecină.
Din aceștia, puțin peste 100.000 de cetățeni ucraineni s-au stabilit temporar la noi în țară, iar 47.000 sunt copii. Consilierul de stat Mădălina Turza arăta că cifrele oficiale indică faptul că sunt puțin peste 3.000 de copii ucraineni înscriși ca audienți și încă 1.000 de copii înscriși oficial în sistemul de învățământ din România. Acestora li se adaugă și câteva mii de copii din Ucraina care au participat la activități extrașcolare în sistemul nostru de educație.
Mădălina Turza a explicat faptul că autoritățile de la București încurajează înscrierea copiilor în sistemul de învățământ, dar atrăgea atenția că ceea ce a împiedicat înscrierea lor în școlile din România este faptul că guvernul ucrainean nu recunoaște studiile efectuate în România și nici într-un alt stat european.
Cifrele oficiale mai arată că în ultimele 11 luni s-au implicat peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale în furnizarea de sprijin direct refugiaților din Ucraina. S-au modificat sau adoptat peste 20 de legi pentru gestionarea persoanelor strămutate, iar şase ministere s-au implicat în planul național de măsuri pe termen mediu și lung.