Peste 200 de focare de pestă porcină africană în ţară
Pierderile înregistrate de fermieri din cauza pestei porcine africane - estimate de ei la sute de milioane de euro - pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene.
Articol de Adriana Leu, 08 Iulie 2018, 09:33
Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune; cele mai noi date arată, potrivit Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine, că sunt peste 200 de focare.
Un nou caz a fost confirmat în judeţul Satu Mare - după cum ne-a transmis corespondentul nostru, Sergiu Podină.
Pierderile înregistrate de fermieri din cauza pestei porcine africane pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, spun reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine, care estimează că pagubele pot ajunge la sute de milioane de euro.
Asociatia susţine că nicio fermă din zonele în care se constată prezenţa virusului nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp şi aminteşte că nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare a bolii fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea transporturilr de animale.
Cel mai recent caz de pestă porcină africană a fost anunţat în jdeţul Satu Mare, într-o gospodărie în care se aflau 13 porci.
În ultimele zile, mai multe focare au fost confirmate într-o gospodărie dintr-o localitate din judeţul Bihor, la o crescătorie din Insula Mare a Brăilei, dar şi în judeţele Constanţa şi Tulcea.
Pesta procină africană nu afectează omul, însă boala este transmisibilă de la un animal la altul.