Peste 2 mii de medicamente ar putea să dispară de pe piaţă
Producătorii de medicamente generice propun aplicarea taxei clawback direct proporţional cu preţul medicamentelor.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Mai 2018, 15:38
Producătorii de medicamente generice le cer autorităţilor să ia urgent măsuri pentru reducerea impactului pe care îl are taxa clawback asupra pieţei farmaceutice. Ei consideră că orice întârziere va avea efecte negative, având în vedere că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare. 60% dintre acestea costă mai puţin de 25 de lei, sunt utilizate de peste 8 milioane şi jumătate de pacienţi şi majoritatea sunt fabricate în România.
O nouă propunere venită din partea producătorilor de medicamente vizează aplicarea taxei clawback direct proporţional cu preţul medicamentelor. Producătorii sunt nemulţumiţi de faptul că taxa a ajuns la aproape 35% în primul trimestru şi se aşteaptă să crească în continuare, iar cele mai afectate vor fi medicamentele ieftine - a precizat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu.
"Dacă se va ajunge la 37% la anul pe vremea aceasta, probabil că produsele vor fi retrase din piaţă. Aş vrea să aveţi în vedere că este o criză mocnită. Deci, sunt pacienţi care nu-şi mai găsesc medicamentele foarte ieftine zi de zi. Da, anul trecut s-au introdus 33 de molecule noi, este excelent pentru pacient, însă bugetul de medicamente este îngheţat din anul 2012. Înseamnă că orice aprobare suplimentară de medicament inovativ este plătit de întreaga industrie", susţine preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a precizat că la nivelul ministerului a fost constituit un grup de lucru comun care are drept obiectiv modificarea legislaţiei privind taxa de clawback aplicată la nivelul producătorilor pentru vânzările care au depăşit bugetul alocat de stat.
"Ministerul Sănătăţii va avea propuneri privind posibilitatea eliminării taxei de clawback pentru medicamentele foarte ieftine, sub 20 de lei s-a discutat ultima dată, iar în ceea ce priveste taxa de clawback diferenţiat, se discută şi despre această soluţie, pentru a veni în sprijinul acestor producători de medicamente generice", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
La prima întâlnire a grupului de lucru, reprezentanţii producătorilor de medicamente generice nu au participat în semn de nemulţumire faţă de tergiversarea luării unor măsuri concrete privind reducerea taxei, în condiţiile în care se discută acest subiect de mai bine de patru ani.