Peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă
Peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, din cauza creşterii taxei de clawback.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Iulie 2017, 13:23
Peste 2.300 de medicamente din toate ariile terapeutice riscă să dispară de pe piaţă, iar dintre acestea 60 la sută sunt medicamente ieftine, sub 25 de lei - sunt estimările producătorilor de medicamente generice.
Aceştia susţin că la baza acestui fenomen stă creşterea taxei de clawback aplicată la nivelul producătorilor, dar şi îngheţarea plafonului banilor alocaţi de stat pentru medicamente compensate de mai bine de aproape 6 ani.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Adrian Neacşu, a declarat într-o conferinţă de presă, că nivelul taxei de clawback ar putea ajunge până la sfârşitul anului, la 30 la sută, în timp ce anul trecut, a fost de doar 15 la sută, fapt ce va pune în dificultate toţi producătorii de medicamente generice:
Adrian Neacşu: Credem că situaţia actuală va determina retragerea şi mai multor medicamente ieftine generice de pe piaţă. Sigur că problema cea mai arzătoare este taxa clawback şi temerea noastră este că dacă în trimestrul unu a ajuns la 20% în condiţiile în care trei trimestre de anul trecut a fost 15%, pe baza evoluţiei lucrurilor din ultima perioadă, temerea noastră este că va ajunge la 30% la sfârşitul anului. Vă spun că este o situaţie absolut dramatică, care pune în dificultate toţi producătorii de medicamente generice, în special cei locali îi va pune într-o situaţie foarte dificilă.
Realizator: Producătorii propun ca soluţie un calcul diferenţiat al taxei clawback pentru produsele lor şi eliminarea ei de anul viiltor pentru medicamentele generice sau plafonarea acestei taxe, o variantă recentă fiind venită chiar din partea autorităţilor sanitare, respectiv de 16 la sută.
Redactorul RRA Marilena Frâncu nu a reuşit până la această oră să obţină un punct de vedere de la Ministerul Sănătăţii.
Taxa de clawback le impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.