Peste 10% din bebeluşii din România au probleme oculare
Unul din cinci preşcolari aflaţi în grupele pregătitoare din grădiniţele existente în municipiul Zalău suferă de afecţiuni oculare.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Iunie 2011, 14:12
Un studiu realizat în judeţul Sălaj arată că unul din cinci preşcolari aflaţi în grupele pregătitoare din grădiniţele existente în municipiul Zalău suferă de afecţiuni oculare, cele mai întâlnite fiind strabismul şi ambiopia, numită în termeni populari şi "ochiul leneş".
Problemele medicale au fost depistate printr-o acţiune iniţiată de o organizaţie neguvernamentală şi Inspectoratul Şcolar Sălaj, acţiune prin intermediul căreia au fost consultaţi gratuit aproximativ 500 de copii din grădiniţele zălăuane.
"Această acţiune a fost întreprinsă pentru un număr de aproximativ 500 de copii din aceste grădiniţe. Demararea acţiunii a avut loc la mijlocul lunii mai prin deplasarea echipei medicale în grădiniţele din oraşul Zalău, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Inspectoratul Şcolar", a declarat Ovidiu Ghiurco - iniţiator proiect.
Medicul oftalmolog Alexandru Dimitriu susţine că procentul preşcolarilor care suferă de afecţiuni oculare este extrem de mare.
"Aproximativ 25% sau un sfert din toţi preşcolarii necesită ochelari, problemă de principiu rezolvabilă. Problema ar fi profilaxia ochiului leneş, o patologie care se consideră incurabilă după vârsta de şapte ani", a declarat Alexandru Dimitriu.
Potrivit medicului Alexandru Dimitriu, afecţiunile oculare pot fi evitate dacă un copil este consultat încă de la vârsta de şase luni, iar apoi cel puţin o dată pe an.
"Începând recuperarea din timp, copilul are toate şansele să ajungă la o vârstă de 20 de ani fără corecţie optică", a declarat Alexandru Dimitriu.
Proiectul va fi repetat şi anul viitor, pentru depistarea tuturor preşcolarilor din municipiul Zalău care suferă de afecţiuni oculare, astfel încât să beneficieze de tratament înainte ca boala să nu mai poată fi tratată.