Peste 1 miliard de lei pentru tratarea bolilor produse de fumat
Datele primului studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate arată că, din taxa pe viciu, s-au colectat peste 300 de milioane de lei.
Articol de Adriana Turea, 22 Octombrie 2014, 17:39
Sistemul public de sănătate din România a cheltuit, în 2012, peste un 1,2 miliarde de lei pentru diagnosticarea şi tratamentul bolilor respiratorii, cardio-vasculare, cerebro-vasculare, al cancerului şi tuberculozei, care constituie principalele categorii de boli asociate consumului de tutun.
Datele primului studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate mai arată că, din taxa pe viciu, s-au colectat peste 300 de milioane de lei.
Specialiştii în sănătate publică din România, împreună cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, vor lansa iniţiativa Carta Albă, care se bazează pe strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind combaterea fumatului şi va cuprinde măsurile pe care ar trebui să le ia România pentru combaterea acestui viciu.
Coordonatorul Programului Stop Fumat, medicul Magdalena Ciobanu, spune ce recomandă specialiştii.
"Monitorizarea problemei, să protejezi nefumătorii, dar şi fumătorii de efectele fumatului, de efectele fumatului pasiv.
"A treia măsură este să oferi ajutor celor care au nevoie de el, adică sa tratăm dependenţa tabagică.
"A patra măsură este să avertizăm utilizatorii asupra pericolelor pe care le reprezintă consumul de tutun, pentru că un produs de tutun este singurul produs comercializat care îşi omoară utilizatorul.
"Iar a cincea măsură este să interzicem sau măcar sa limităm publicitatea şi promovarea produselor din tutun şi, în fine, creşterea taxelor aplicate produselor din tutun", a afirmat Magdalena Ciobanu.