Peste 1.000 de fântâni din Sălaj "sunt neutilizabile"
Populaţia este sfătuită de medici să nu consume apă din aceste fântâni, pentru prevenirea unor probleme de sănătate.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 02 Iunie 2015, 13:44
În zeci de localităţi din judeţul Sălaj, oamenii nu mai pot bea apa din fântâni după inundaţiile de săptămâna trecută.
Până când vor fi dezinfectate, ei primesc apă potabilă cu cisterna. O altă problemă este că fermierii nu mai pot recupera recolta de pe mii de hectare cultivate.
Peste 1.000 de fântâni din Sălaj sunt neutilizabile, după ce au fost inundate săptămâna trecută. Populaţia este sfătuită de medici să nu consume apă din aceste fântâni, pentru prevenirea unor probleme de sănătate.
Oamenii spun că-şi asigură apa de la izvoarele din deal.
"N-au apă de unde să bea, deloc. Acum trebuie să apelăm la primărie să vedem cum face primăria. : /.../. Avem apă de acolo dar nu e prea bună de băut", spun sălăjenii.
Apa din fântânile inundate este evacuată cu ajutorul motopompelor, astfel încât izvoarele să poată fi refolosite în cel mai scut timp. Inundaţiile au făcut ravagii şi în agricultură.
"În jur de 10.000 de hectare afectate, teren agricol, din care vreo 6.300 de hectare din cauza grindinei şi vreo 3.000 şi ceva de hectare din cauza /.../ şi spălărilor de apă, în urma ploilor puternice care au fost. Cele din zona Bobota, Sărmăşag, Şimleu sunt distruse în totalitate. S-a cheltuit foarte mult cu înfiinţarea culturilor - motorina, sămânţa, îngrăşămintele chimice", spune Valentin Duca, inginer.
Pagubele provocate de revărsarea apelor sunt în curs de evaluare, pentru acordarea unor eventuale despăgubiri.