Pesta porcină "nu are tratament şi nu există vaccin pentru ea"
Pesta porcină nu are însă tratament şi nu există vaccin pentru ea, dar trebuie respectate măsuri sanitar-veterinare, explică specialiştii.
Articol de Radiojurnal, 28 Iulie 2018, 11:09
Pesta porcină africană se răspândeşte în tot mai multe judeţe din România şi afectează atât fermele mari, cât şi gospodăriile populaţiei.
De la începutul acestui an, aproape 440 de focare au fost depistate în ţara noastră, mai ales în judeţul Tulcea, dar şi în Constanţa, Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Bihor şi Satu Mare.
Zeci de mii de porci au fost sacrificaţi, iar transporturile de carne şi produse din carne de porc au fost restricţionate.
Pentru prevenirea peste porcine africane, în reşedintele de judeţ cele mai afectate au fost instalate zeci de puncte de informare privind măsurile care trebuie luate în gospodăriile particulare. Specialiştii dau asigurări că populaţia poate consuma carne de porc vândută în magazinele autorizate, pentru că boala nu afectează omul.
Pesta porcină nu are însă tratament şi nu există vaccin pentru ea, dar trebuie respectate măsuri sanitar-veterinare, spune prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi, profesorul Liviu Miron:
Liviu Miron: Pesta porcină africană a venit din Kenya, a apărut din greşeală în Europa şi a găsit o populaţie receptivă. Şi atunci, nu avem măsuri de acest tip de a preveni, decât prin măsuri sanitar-veterinare, dar evoluţia bolii, o dată apărută, este imposibil de stopat. Dacă lumea ar fi înţelegătoare şi ar proceda aşa cum măsurile sanitar-veterinare ne obligă să facem, atunci ar fi ceva, dar omul nu ascultă, taie porcul, bagă carnea în frigider şi în frigider rezistă luni de zile carnea infectată cu virus şi atunci contaminarea se poate produce după ce s-a produs măsura de dezinfecţie şi reapare. Se alocă sume exorbitante de UE ca să elimine boala din unele ţări şi nu au reuşit să o elimine până nu au fost eliminaţi toţi porcii. Ca idee, Spania şi Portugalia au interzis creşterea porcilor din gospodăriile populaţiei, prin subvenţionarea populaţiei şi stimularea lor să crească alte specii - bovine, ovine.