Pesta porcină africană în Giurgiu
Reprezentanţii fondurilor de vânătoare din zona localităţii Singureni au la dispoziţie 30 de zile pentru uciderea porcilor mistreţi.
Articol de Radu Dobriţoiu, 24 Septembrie 2018, 18:31
Reprezentanţii fondurilor de vânătoare din zona localităţii Singureni au la dispoziţie 30 de zile pentru uciderea porcilor mistreţi.
Reprezentanţii fondurilor de vânătoare din zona localităţii Singureni au la dispoziţie 30 de zile pentru uciderea porcilor mistreţi, după ce în pădurea Crucea de Piatră a fost găsit un mistreţ mort, fiind confirmat focarul de Pestă Porcină Africană (PPA), a spus luni, într-o conferinţă de presă, subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru.
"În urmă cu o săptămână a fost găsit un mistreţ decedat în Pădurea Crucea de Piatră şi a fost confirmat focarul de Pestă Porcină Africană la mistreţi. Este vorba de fondul de vânătoare Singureni - Lunca în imediata apropiere a focarului din Brăniştari şi a fost aprobat planul de măsuri. Am avut o şedinţă de lucru în data de 21 septembrie cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare unde li s-a adus la cunoştinţă faptul că în 30 de zile în zona afectată trebuie să procedeze la uciderea tuturor porcilor mistreţi prin vânătoare, iar pentru celelalte fonduri de vânătoare din judeţ, termenul este de 90 de zile şi vânătoarea se face în limita cotelor aprobate prin Hotărâre de Guvern, deci nu se ucid efectiv toţi porcii mistreţi", a declarat subprefectul judeţului Giurgiu.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, a spus că în pădurea unde a fost confirmat focarul de PPA la mistreţi ar fi 253 de mistreţi, dar nu a fost raportată încă nicio ucidere a lor, deoarece vânătoarea este foarte greu de realizat.
"Până acum nu a fost raportat absolut nimic, vânătorii spun că este foarte greoaie dacă nu aproape imposibilă vânătoarea pentru că porcii se duc cu precădere în lanurile de porumb după hrană, în pădure nu staţionează foarte mult şi se ştie că aceştia migrează în perioadă destul de scurtă, sunt capabili să se deplaseze pe distanţe foarte mari în timp scurt. Se mai pune şi problema lipsei de vizibilitate pentru că vegetaţia este încă prezentă şi sunt destul de greu de văzut", a declarat Florescu.
Potrivit acestuia, vânătoarea de mistreţi mai este îngreunată şi de faptul că nu se practică vânătoare clasică cu gonaci, ci se face "vânătoare la pândă şi la dibuire" pentru ca respectivele animale să nu fie speriate şi să nu migreze mai mult decât trebuie.