Pesta porcină africană confirmată până acum în 165 de localităţi
Situaţia creată de pestă porcină africană este şi tema emisiunii "Probleme la zi", care începe imediat după Radiojurnal.
Articol de Radiojurnal, 30 August 2018, 08:11
Cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate până acum în 165 de localităţi, din 10 judeţe.
Datele prezentate de autorităţi arată că peste 123.000 de porci au fost eutanasiaţi şi s-au luat mai multe măsuri pentru limitarea transmiterii bolii.
La Brăila, la fermele de la Gropeni, unde sunt 140.000 de animale şi la Tichileşti - unde sunt 35.000 de suine - continuă operaţiunile de eutanasiere.
Cu mai multe detalii vine acum în direct corespondenta RRA Gina Bahor. Bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineaţa! Uciderea celor peste 175.000 de porci din cele două ferme brăilene va dura cel puţin o oră, după cum ne-au explicat autorităţile veterinare.
Au fost adoptate două modalităţi de eutanasiere a porcilor, prin asomare, unul câte unul, sau prin gazare, pompându-se dioxid de carbon, situaţie în care sunt folosite camioane frigorifice. La toate aceste operaţiuni, veterinarii sunt ajutaţi de angajaţii fermelor. Virusul pestei porcine africane este o lovitură puternică pentru întreg judeţul Brăila, dar şi pentru ţară. Aproximativ 400 de angajaţi din aceste două societăţi vor rămâne, într-un viitor apropiat, fără locuri de muncă şi vor intra în şomaj.
Prefectul judeţului Brăila, George Paladi, ne-a spus că în acest moment, în judeţ nu mai este nicio altă suspiciune de existenţă a virusului pestei porcine africane.
Totodată, acesta a confirmat că din data de 2 iunie 2018, de la primul focar de pestă porcină africană în judeţul Brăila, nu se mai desfăşoară târguri în care se vând animale, în special porci. În plină isterie a pestei porcine africane, se fac acţiuni de control în pieţe, târguri şi oboare.
Poliţiştii au identificat un operator economic ce avea expusă la vânzare cantitatea de nouă kilograme de porc, fără a deţine documente justificative de provenienţă.
Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 12/1990. Cantitatea de carne a fost ridicată în vederea confiscării pe bază de proces verbal.
Situaţia creată de pestă porcină africană este şi tema emisiunii "Probleme la zi", care începe imediat după Radiojurnal.