Personalități publice, despre referendum
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Octombrie 2018, 11:32
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie, ora 10:46) - Emisiunea: "Prietenii de la 10" - Realizatori: Daniela Mihai-Soare şi Ionuţ Dragu - Nu mai este mult până la referendum. În zilele de 6 și 7 octombrie are loc în România referendumul pentru redefinirea căsătoriei în Constituție. Alina Bordeiașu a sintetizat câteva opinii cu privire la referendumul de la începutul lunii octombrie.
Reporter: Septimius Pârvu, specialist în cadrul Organizației Expert Forum, crede că acest referendum, pe lângă faptul că a fost organizat în grabă, nu era necesar.
Septimius Pârvu: Nu era, cu siguranță, o prioritate, nu cred că era o temă de referendum. Deja cred că aveam definiții în legea civilă care clarificau aceste aspecte, deși este o discuție dacă e ok și ce vame în legea civilă, dar cred că este un subiect care a fost împins din motive populiste mai degrabă, probabil și din motive de a testa terenul pentru alegerile viitoare. Și cred că este și un trend, dacă ne uităm și în regiune, dar și în Europa de Vest, de a merge mai degrabă înspre regimuri care promovează mai degrabă valori care se îndepărtează de democrație. Sunt mai multe lucruri care ne arată, de fapt, că este un referendum care nu trebuia să aibă loc. Nu mai pun și componenta de bani, și faptul că este organizat pe genunchi; pur și simplu, destul de multe reguli neclare, a trebuit să se emită o ordonanță de urgență pentru a clarifica multe chestiuni tehnice, din lege, și să nu uităm că nu vom avea nici sistemul de verificare a alegătorilor, împotriva votului multiplu. Deci, sunt multe lucruri care ne arată că, de fapt, este un referendum organizat în pripă, care cred că o să slăbească și mai mult încrederea cetățenilor în modul în care sunt organizate alegerile în România. Nefiind de acord cu acest referendum, cel mai probabil nu voi participa la această consultare. În acest context, în care tema este atât de discutabilă, cred că este o opțiune să nu particip la vot.
Reporter: Președintele "Asociației Părinți pentru copii - Oltenia", Silvia Cârțu, este de părere că această consultare directă a cetățenilor este binevenită.
Silvia Cârțu: Referendumul din 6-7 octombrie ne cheamă să fim uniți pentru familie. Intervenția mea nu este pentru a vorbi de un fanatism religios și nici să arăt că sunt adepta excluziunii sociale. Susțin dreptul la toleranță./asalar/ Voi vota pe 6 sau 7 să susţin modificarea Articolului 48 din Constituţia noastră, prin care să apărăm şi să promovăm familia bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, care să poată să dea naştere la copii. Aşa cum ştim, Dumnezeu a creat familia încă de la crearea lumii, când l-a făcut pe om bărbat şi pe femeie - femeie, cu scopul de a contribui la înmulţirea şi continuitatea neamului omenesc.
Reporter: Istoricul Virgil Niţulescu, susţine că acest referendum nu vine cu o suprareglementare în privinţa noţiunii de căsătorie.
Virgil Niţulescu: Este datoria mea de cetăţean să mă duc să îmi exprim punctul de vedere. Căsătoria, cred eu, trebuie să rămână, totuşi, o căsătorie între un bărbat şi o femeie sau între o femeie şi un bărbat, cum vreţi să îi spunem. Asta este gândirea mea. Cred că ar trebui reglementat parteneriatul civil, pentru a putea beneficia şi ei de anumite drepturi. Dar când vorbim despre o familie, cred că ea trebuie să se întemeieze pe acest legământ pe care îl fac o femeie cu un bărbat. Nu trebuie să inventăm acum noi forme de convieţuire altele decât cele pe care le avem de când existăm noi, ca fiinţe. Dacă nu stabilim foarte clar lucrurile, cumva, în Constituţie, după aceea, noi care suntem o naţiune în principal creştină, cred că putem să ne trezim cu alte solicitări. Trebuie să ţinem cont de tradiţiile, de moştenirea culturală pe care o avem noi, ca naţiune română. Nu mi se pare că este o suprareglementare! Da, e adevărat, Codul civil menționează acest lucru, dar Codul civil poate să fie schimbat oricând de către parlament, pe când un vot pe care îl dă naţiunea, în ansamblul său, nu poate fi schimbat decât tot de către naţiune, la un alt referendum pentru revizuirea Constituţiei.
Reporter: Reamintim că referendumul din 6 şi 7 octombrie are la bază o iniţiativă cetăţenească semnată de trei milioane de persoane.