Personalităţi publice despre referendum
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Octombrie 2018, 11:35
Academicianul Sabina Ispas spunea că ideea rganizării unui referendum pe tema redefinirii căsătoriei este bună, dar nu a fost suficient explicată în spaţiul public.
Sabina Ispas: Românii nu şi-au pus niciodată problema că poate fi altceva o familie decât o uniune între un bărbat şi o femeie. Asta face parte din ceea ce se cheamă modelul etnic. De fapt, cândva, de mult, acum câteva secole, femeie însemna familie. Ideea de referendum este salutară, numai că un referendum trebuie să fie pregătit cumva pe sensurile cu care societatea e deprinsă. Din punctul ăsta de vedere, cred că nu toate straturile sociale înţeleg foarte bine ce e acolo, ce se întâmplă, pentru ce se face şi mai ales de ce se face. Poate că e mai bine să fie în Constituţie consemnat căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Asta nu înseamnă nici prejudecată, nici atitudine lipsită de înţelegere, înseamnă respectarea normativelor şi sensurilor pe care le-a avut termenul, instituţia de-a lungul secolelor în cultura românească.
Realizator: Fost deputat în parlamentul României, în prezent activist pentru drepturile omului, Remus Cernea, ne-a vorbit despre motivele pentru care va merge la vot, deşi este împotriva acestui referendum.
Remus Cernea: Eu m-am exprimat contra acestui referendum în repetate rânduri. Ar fi o schimbare nefastă pentru Constituţia României ca el să fie adoptat, validat, însă opinia mea este că ar trebui mers la referendum. Cred că este important ca aceia care sunt împotrivă să poată fi un număr de cetăţeni cuantificabili, să se vadă că există şi o opoziţie consistentă numeric. Anticipez că voturile "Da" vor fi foarte multe, mai ales că referendumul se va desfăşura în două zile, şi cred că este o iluzie să ne imaginăm că nu va fi întrunit cvorumul de 30%. Cred că el va fi depăşit relativ uşor, cred că ar trebui să mergem la vot şi să transmitem mesajul că deşi am pierde acum acest referendum, peste 10 ani sau peste 20 de ani, atunci când mentalităţile din România vor fi cu adevărat democratice pe scară largă, ne vom întoarce cu un referendum. Egalitatea în drepturi trebuie să acopere fiecare aspect al vieţii, inclusiv dreptul de a te căsători. Este o profundă injusteţe să le spunem unor concetăţeni de ai noştri că ei nu au aceleaşi drepturi şi că ei sunt cumva cetăţeni de rang secund, sunt cetăţeni de mâna a doua. Or, această iniţiativă acest lucru vrea să impună, o formă de discriminare între cetăţeni şi faptul că ar ajunge această discriminare la nivel de Constituţie este extrme de trist şi extrem de grav.
Realizator: Doina Benea, profesor universitar emerit la Universitatea de Vest, a vorbit despre importanţa familiei în societate.
Doina Benea: Voi merge la acest referendum care este planificat în octombrie, de modificare a Constituţiei noastre în sensul că familia reprezintă unirea dintre un bărbat şi o femeie, care este în tradiţia, de fapt, a religiei noastre creştine şi care este respectată de majoritatea populaţiei. Sub acest aspect, cred că este un act normal, firesc, fără ca să mă gândesc la alte conotaţii care au mai apărut în presă sau în altă parte. Consider că este o datorie morală a fiecăruia dintre noi.
Realizator: Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în forma adoptată de parlament, are la bază o iniţiativă cetăţenească, semnată de trei milioane de persoane.