Personalitatea lui Alexandru Şafran, evocată la Iaşi
Fostul şef-rabin al cultului mozaic, doctor Alexandru Şafran, a murit acum zece ani.
Articol de Radiojurnal, 05 Septembrie 2016, 08:49
Personalitatea fostului şef-rabin al cultului mozaic, doctor Alexandru Şafran, este evocată luni la Iaşi, de Filiala locală a Academiei Române, cu ocazia trecerii unui deceniu de la dispariţia sa.
Momentul culminant al manifestării va fi lansarea cărţii "Alexandru Şafran şi evreii din România, în timpul instaurării comunismului", scrisă de profesorul Carol Iancu.
Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romania: Vom avea un eveniment special la Iaşi, la Centrul de Cercetări Istorice, care poartă numele lui Alexandru Şafran, o sesiune comemorativă. Acolo vom înmâna Medalia "Doctor Alexandru Şafran" unui important profesor universitar, istoric, profesorul Zub, şi, de asemenea, vom înmâna Premiul anual "Doctor Alexandru Şafran" pentru o lucrare de foarte mare valoare.
Un promotor al dialogului între iudaism și creștinism
Născut în 1910 la Bacău, Alexandru Şafran a fost între anii 1939-1948 Șef-rabinul Cultului Mozaic din România, senator de drept în Senatul României (1940), iar după 1948 Șef-rabinul comunității evreiești din Geneva. A fost membru de onoare al Academiei Române.
S-a luptat pentru ocrotirea evreilor din România în anii Holocaustului și, ca un sprijinitor activ al sionismului, a respins presiunile de infiltrare comunistă pe linie religioasă între evreii din România, în anii postbelici, fapt pentru care a fost demis și expatriat.
A publicat cărți în domeniul religiei, filozofiei moralei și misticii iudaice.
Atașat de limba și cultura românească el a fost un activ promotor al dialogului între iudaism și creștinism.
Rabinul Alexandru Șafran a revenit în vizită în România, pentru prima oară după aproape jumătate de secol, în 1995 (la un an după încetarea din viață a fostului Șef-Rabin, dr. Moses Rosen, simpatia limitată dintre cei doi fiind notorie).
Pe 19 iunie 1997, Șafran a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Cu acel prilej, Alexandru Șafran a prezentat discursul „Percepțiunea Dumnezeirii în Cabală, în filosofie și știință”, o expunere privind modalitățile în care a fost înțeles Dumnezeu și o analiză a crizei omului contemporan.
La 7 mai 2008 Școala cu Clasele I-VIII Nr. 15 Bacău a devenit Școala Gimnazială „Dr. Alexandru Șafran” Bacău.