Persoanele vindecate de Covid-19 pot dona mai uşor sânge si plasmă
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a explicat în ce condiţii şi când pot dona plasmă cei care nu mai sunt infectaţi cu noul coronavirus.
Articol de Florin Lepădatu, 11 August 2020, 13:51
Persoanele care au avut COVID-19 şi s-au vindecat pot dona mai uşor sânge sau plasmă, după ce ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un ordin în acest sens.
Din cei peste 30.000 de pacienţi vindecaţi de COVID-19, doar 490 au donat plasma folosită pentru tratarea celor aflaţi în stare gravă.
În rubrica "Apel matinal" de la Radio România Actualităţi, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a explicat în ce condiţii şi când pot dona plasmă cei care nu mai sunt infectaţi cu noul coronavirus:
Doina Goșa: Metodologia s-a adaptat. Acum, noi ne adresăm, practic, tuturor categoriilor de pacienți cu SARS-CoV-2 pozitivi. Adică cei care sunt internați în spital și s-au externat și au un buletin negativ după 14 zile de la externarea din spital, se pot prezenta la centrele de transfuzie cu biletul de externare. Cei care au fost externați la 48 de ore au un test SARS-CoV-2 pozitiv și după aceea li se face un test negativ, se pot prezenta la centrul de donare după 14 zile. Cei care nu au fost internați, au stat acasă, au fost asimptomatici, aduc dovada că s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, la 28 de zile de la acest test pot să doneze plasmă, pentru că se consideră că sunt vindecați, în condițiile în care, sigur, s-au simțit bine.
Realizator: Donarea de sânge şi plasmă nu prezintă niciun pericol, iar pentru bolnavii de COVID-19 aflaţi în stare gravă poate reprezenta şansa la viaţă - a subliniat Doina Goşa. Ea a precizat că procedura de donare a plasmei este cea uzuală:
Doina Goșa: Există foarte multe motive pentru care aceștia nu donează plasma. Unii dintre ei afirmă că nu sunt încă recuperați după externarea din spital, iar la trei săptămâni de la externare unii au comorbidități, foarte mulți au vârsta peste 60 de ani, deci sunt mai multe elemente și unii, într-adevăr, sunt destui care nu vor. Procedura nu este deloc complicată. Noi avem două proceduri de recoltare de plasmă COVID, procedura plasmafereză și procedura de colectare sânge total. El pot să aleagă și este ca orice donare de sânge, practic.