Persoanele reținute pentru înșelăciune și fals în eliberarea a sute de rețete cu medicamente pentru diabet au fost arestate
Toate cele 13 persoane reținute, ieri, pentru înșelăciune și fals în eliberarea a sute de rețete cu medicamente pentru diabet au fost arestate, nouă sunt arestate preventiv, iar patru plasate în arest la domiciliu.
Articol de Radio România Actualităţi, 30 Mai 2024, 07:58
Toate cele 13 persoane reținute, ieri, pentru înșelăciune și fals în eliberarea a sute de rețete cu medicamente pentru diabet au fost arestate, nouă sunt arestate preventiv, iar patru plasate în arest la domiciliu. Este vorba despre o asistentă, opt farmaciști și patru medici implicați în ancheta care vizează eliberarea de rețete prin care se lua gratuit, în special Ozempic, un medicament pentru tratarea diabetului, care are ca efect și scăderea în greutate, transmite reporterul RRA, Diana Surdu.
Rețetele eliberate ilegal au fost ridicate de la 140 de farmacii din București și județul Ilfov de apropiații suspecților. Deși nu aveau dreptul de a le recomanda, medici ginecologi, cardiologi și doctori de familie eliberau rețetele în numele pacienților din sistemul clinicii private în care lucrau, iar medicamentele erau vândute prin platforme online unor clienți din toată țara. Ancheta a început în urma unei sesizări făcute de un medic din cadrul clinicii private, iar prejudiciul în acest caz depășește un milion de lei.
Prim procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Daniel Nedela, explică: ”În cadrul acestei clinici medicale private indicate în plângerea penală cu puncte de lucru pe raza sectorului 1 București, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru unde își desfășura activitatea un exemplar fizic al parafei. Parafele, semnăturile digitale ale medicilor și semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau în permanență în recepția clinicilor, la îndemâna asistenților medicali care, la solicitarea medicilor, introduceau în sistemul informatic al clinicii serviciile prestate.
Profitând de accesul pe care îl avea atât la sistemul informatic al clinicii, precum și la semnăturile digitale ale medicilor, una dintre asistentele clinicii a conceput un plan infracțional și astfel a introdus date fictive în sistemul informatic al clinicii, sistem care este interconectat cu Sistemul Informatic Unic Integrat Prescripție Electronică al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, rezultând date ce nu corespund adevărului, respectiv necesitatea anumitor pacienți ai clinicii de a urma tratamentul prescris fără drept și compensat, scopul fiind de a transmite rețetele falsificate, în baza unei înțelegeri prealabile, către alți participanți la activitatea infracțională, respectiv farmaciști și apropiați ai acestora.”/editor Florin Lepadatu/