Persoanele neasigurate medical vor avea practic aceleaşi drepturi ca şi asiguraţii de la 1 iulie
Se lucrează la un nou contract-cadru în acest sens, iar Banca Mondială a promis că vor fi plătite şi aceste servicii medicale.
Articol de Radiojurnal, 10 Aprilie 2024, 23:03
Persoanele neasigurate medical vor avea, de la 1 iulie, anul acesta, practic aceleaşi drepturi ca şi asiguraţii, a declarat preşedinta Casei Naţionale de Sănătate, Valeria Herdea. Ea a anunţat, astăzi, la Târgu Mureş, că se lucrează la un nou contract-cadru în acest sens, iar Banca Mondială a promis că vor fi plătite şi aceste servicii medicale. În acelaşi timp, ea a dat asigurări că se caută soluţii pentru îmbunătăţirea procedurii de verificare a activităţii medicilor de familie, pentru ca demnitatea lor să nu fie încălcată.
Marcela German transmite: La Târgu Mureş, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea, s-a adresat medicilor de familie şi reprezentanţilor spitalelor din judeţ.
Valeria Herdea: Vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât la 1 iulie 2024 să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract, în aşa fel încât să îl ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare - ăsta ar fi punct unu, echilibru şi stabilitate - punctul doi şi trei în sistem.
Doctor Valeria Herdia i-a asigurat pe medicii de familie că se va îmbunătăţi procedura prin care sunt verificaţi.
Valeria Herdea: Încercăm să ştiţi să demarăm un protocol tripartit între Ministerul de Finanţe, Colegiul Medicilo România şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât medicii, atunci când trec prin procedură de verificare, să fie trataţi cu respect, cu demnitate, munca lor să fie verificată şi de un medic din specialitatea pe care o au. Se vor lăsa măsuri şi recomandări, iar după o lună se va reverifica. Cei care ajung totuşi să aibă derapaje vor fi controlaţi ulterior de către ANAF.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat şi că 14 din cei 53.000 de prescriptori de concedii medicale sunt bănuiţi de ilegalităţi. Anul trecut, în România s-au decontat 3,7 miliarde de lei pentru concediile medicale, a mai transmis Marcela German.