Pericolul de inundaţii pe Dunăre, ridicat
În Mehedinţi, apele Dunării s-au revărsat deja peste câteva zeci de hectare de culturi, după ce s-au infiltrat printr-un dig.
Articol de Radiojurnal, 19 Mai 2014, 08:43
Nivelul Dunării este atent monitorizat. Debitul este în creştere pe tot sectorul aflat în aval de Porţile de Fier.
De altfel, pe acest tronson, aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, este cod portocaliu de inundaţii, în timp ce în aval de Zimnicea este cod galben.
Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, însă că nu există un risc ca apa să treacă de diguri.
În această dimineaţă se reuneşte din nou la Bucureşti Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sub conducerea premierului Victor Ponta.
În Mehedinţi, apele Dunării s-au revărsat deja peste câteva zeci de hectare de culturi, după ce s-au infiltrat printr-un dig, transmite corespondentul RRA.
Debitul Dunării creşte văzând cu ochii şi specialiştii prognozează probleme serioase pe fluviu, dacă va continua în acelaşi ritm.
Peste 100 de hectare, inundate
În localitatea Gruia din judeţul Mehedinţi cota de inundaţie era depăşită cu 6 centimetri, dar nu sunt în pericol locuinţe, pentru că acestea sunt departe de fluviu. Inundate sunt doar suprafeţe agricole.
Este vorba de acum de peste 100 de hectare în localităţile Pristol, Gârla Mare şi Salcia.
La Salcia, fluviul făcuse o breşă în digul de apărare şi se îndrepta către culturile fermierilor. În multe zone Dunărea şi-a extins albia cu sute de metri.
În Mehedinţi în pericol este localitatea Cozia, unde la un debit care depăşeşte de 13.000 de metri cubi pe secundă pot apărea probleme.
Deocamdată situaţia este atent monitorizată şi reprezentanţii ISU Mehedinţi sunt pregătiţi să intervină dacă se va impune.
Situaţia poate deveni critică în orice moment deoarece volumul de apă aşteptat din Serbia este atât de mare încât şi prognozele hidrologilor sunt incerte.