Pericol de toxiinfecții alimentare
Medicii atrag atenția că temperaturile ridicate din această perioadă pot duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Articol de , 17 Iulie 2022, 09:12
Realizator: Ciprian Sasu - Medicii atrag atenția că temperaturile ridicate din această perioadă pot duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare. Ei spun că trebuie să alegem cu grijă produsele și, mai ales, să fim atenți de unde le cumpărăm, pentru a nu ne îmbolnăvi. Medicul epidemiolog Grațiana Chicin îi îndeamnă pe cei care observă nereguli care țin de igienă la anumite restaurante sau fast food-uri să anunțe autoritățile de sănătate publică.
Grațiana Chicin: Să fim atenți de unde consumăm alimente, mare atenție, pentru că uneori te gândești că ai făcut o toxiinfecție, dar se poate lua, în același timp, și pe cale respiratorie un enterovirus. E și greu, pentru că în perioada asta se și alterează foarte repede. Sigur, e mai recomandat să îți faci tu mâncare acasă, dacă poți. Să fim atenți la locație, pentru că imediat îți dai seama dacă este curat sau nu este curat. Dacă ești atent la un restaurant și vezi că vine cu aceeași bucată de lavetă și șterge mesele una după alta, fără să folosească substanțe dezinfectante, e clar că aceste probleme cu igiena sunt și în bucătărie. Ce le-aș recomanda oamenilor: în momentul în care văd /o situație/ de genul ăsta - lipsă de igienă - să nu ezite să se adreseze instituțiilor de sănătate publică, respectiv DSP-ului, și să atragă atenția asupra acestor aspecte.