Pericol de moarte! Se surpă minele!
O groapă adâncă de aproape 50 de metri şi cu diametrul de 3,5 metri a apărut peste noapte în localitatea sălăjeana Surduc.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 03 Aprilie 2017, 11:27
O groapă adâncă de aproape 50 de metri şi cu diametrul de 3,5 metri a apărut peste noapte în localitatea sălăjeana Surduc.
Localnicii dau vina pe fostele mine subterane de cărbune. Galeriile au început să se surpe din cauza infiltraţiilor de apă, cred foştii mineri.
Craterul a fost descoperit întâmplător pe dealul din apropierea centrului localităţii de săteni aflaţi cu vitele la păscut. Îngroziţi, oamenii au alertat autorităţile. La faţa locului au sosit echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj, locul fiind împrejmuit cu gard de protecţie, pentru prevenirea unor eventuale tragedii.
Printre săteni se numără şi foşti mineri care atrag atenţia că localitatea stă pe o întreagă reţea de galerii subterane închise cu decenii în urmă, dar care ar putea fi periculoase.
Teodor David este un localnic care a muncit în minele din localitate 25 de ani.
Bărbatul a declarat pentru Radio România Actualităţi că groapa a apărut pe locul unde au fost efectuate săpături între straturile de cărbune. „O ajuns apă acolo şi au început să se surpe. Pe sub sat trec galerii. Şi apa din fântâni îi unsuroasă, roşiatică. Nu-I bună de băut. Nici la animale nu o dăm. Aducem de la vecini.
Fiul fostului miner îmi arată drumul spre groapa din vârful dealului. Imaginea este desprinsă parcă din filme.
Sunt avertizat să nu mă apropiu prea tare de marginea gropii. Locul a fost împrejmuit cu un gard de sârmă, călcat în picioare într-o parte de curioşi. Imaginea îmi confirmă cele spuse de săteni.
Craterul este adânc, iar pământul de pe margini continuă să cadă. Bărbatul de lângă mine îmi spune că zona este împânzită de un labirint subteran, iar pământul a început să se surpe din cauza golurilor subterane în care s-a infiltrat apa.
Localnicilor le este teamă că se vor trezi într-o zi cu casele îngropate sub pământ, dar nu vorbesc de parcă le-ar fi teamă să nu se întâmple.
Autorităţile locale au solicitat sprijinul experţilor. Specialişti în domeniu au început o anchetă pentru a vedea ce este de făcut.
Oamenii sunt speriaţi, la fel şi autorităţile locale. Foştii mineri cred că de vină este procesul prin care minele au fost dezafectate şi spun că unele lucrări nu au fost fost efectuate corect.
Am plecat din Surduc cu gândul că probleme similare sunt înregistrate şi în localitatea Sărmăşag unde a funcţionat cea mai mare exploatare de cărbune din judeţ.
Unitatea a fost abandonată şi a devenit ţinta hoţilor şi recuperatorilor de creanţe, un loc lăsat uitării chiar dacă în urmă cu trei decenii, acolo munceau mii de oameni pentru a alimenta cu cărbune centrale termice din mai multe oraşe ale ţării.