"Pericol de încălcare a ordinii constituţionale", dacă trece ordonanţa
Ministerul Public atrage atenţia, printr-o serie de critici, într-o postare pe o reţea de socializare, asupra "pericolului încălcării ordinii constituţionale".
Articol de Diana Surdu, 15 Octombrie 2018, 11:15
UPDATE: Modificările legilor justiţiei făcute în grabă afectează marile dosare, spune procurorul general, Augustin Lazăr. Întrebat dacă se referă la dosarul Revoluţiei sau la cel privind protestul din 10 august, Lazăr a spus în această dimineaţă că este vorba despre toate dosarele.
Augustin Lazăr: Au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe Parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO.
________________________________
Ministerul Public atrage atenţia, printr-o serie de critici, într-o postare pe o reţea de socializare, asupra "pericolului încălcării ordinii constituţionale", dacă ordonanţa în justiţie va fi adoptată.
Parchetul General arată că, prin atribuirea calităţii de titular al acţiunii disciplinare pentru ministrul justiţiei, se creează riscul controlului politic asupra modului în care sunt verificaţi magistraţii din punct de vedere disciplinar, acţiunea disciplinară exercitată de ministrul justiţiei putând deveni "o pârghie politică de dominare a justiţiei".
Totodată, sursa citată este de părere că articolul 8 din proiectul de ordonanţă de urgenţă, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanţei, procurorii care funcţionează în Parchetul General, DIICOT şi DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute în noua formă a Legilor 303 şi 304 va conduce la înlăturarea unor procurori din funcţiile legal deţinute, prin impunerea unor condiţii noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor articolului 15 alineatul 2 din Constituţie care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.
Parchetul General notează că introducerea unui nou alineat la articolul 54 din Legea 303, conform căruia ministrul justiţiei organizează o procedură de selecţie pe baza unui interviu, iar pentru asigurarea transparenţei audierea candidaţilor se transmite în direct, nu este de natură a înlătura diminuarea independenţei procurorilor care ocupă funcţii de conducere.