Pericol de avalanşe în masivele Bucegi şi Făgăraş
Salvamontiştii din judeţele Prahova şi Argeş avertizează că pe fondul încălzirii există un pericol ridicat de avalanşe în masivele Bucegi şi Făgăraş.
Articol de Paul Poteraşi, 07 Februarie 2011, 16:41
În masivul Bucegi, pe toate văile din Abruptul Prahovean, există pericolul producerii unor avalanşe, din cauza încălzirii vremii, riscul atingând gradul patru, pe o scara de la unu la cinci, potrivit şefului formaţiei Salvamont Buşteni, George Cotinghiu, citat de corespondentul Radio România Actualităţi, Simona Uţă.
George Cotinghiu avertizează că stratul de zăpadă la altitudini de peste 1.700 de metri măsoară între patru şi şase metri şi este aşternut peste un strat de gheaţă, iar variaţiile de temperatură din ultimele zile i-a pus pe salvatorii montani din staţiunea prahoveană Buşteni în alertă maximă.
Cea mai spectaculoasă avalanşă s-a produs, sâmbătă, în zona numită Iadul Văii Albe, aceasta fiind vizibilă timp de şase ore din staţiunea montană Buşteni.
Un astfel de fenomen poate fi văzut din staţiune numai o data la 3-4 ani.
Video: Avalanşa din Masivul Bucegi.
Pericol de avalanşă se înregistrează şi în masivul Făgăraş din judeţul Argeş, acolo unde stratul de zăpadă are, pe alocuri, peste un metru grosime, ne-a precizat corespondentul Radio România Actualităţi, Constantin Paşol.
În aceste condiţii, coroborat cu încălzirea vremii, salvamontiştii argeşeni avertizează că riscul de producere a avalanşelor este însemnat în zona de creastă, toate traseele turistice de mare altitudine fiind închise.
Şeful Serviciul Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, precizează că, în zona Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zăpadă are 102 centimetri grosime, din care 10 centimetri zăpadă viscolită, de tip pulver.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanşă este de gradul al doilea, moderat, fiind prezent doar pe acumulările din vâlcelele abrupte, dar salvamontiştii avertizează că vântul a viscolit zăpada, depozitând-o şi în unele zone joase, unde, punctual, riscul este mai mare.
În aceste condiţii, traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, rămân închise.
Amintim că, ieri, cinci turişti au fost surprinşi de o avalanşă pe vârful Bătrâna din masivul Iezer-Păpuşa, unul dintre ei, care nu a fost acoperit de zăpadă, reuşind să alerteze autorităţile.
În căutarea celorlalţi patru au plecat mai multe echipe de salvamontişti, însă turiştii au reuşit între timp să se salveze şi să ajungă la cea mai apropiată cabană.