Percheziţii şi dosare penale la Serviciul de Permise Auto
Un număr de 14 persoane sunt acuzate de dare sau luare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar privind permise auto eliberate ilegal la Bucureşti.
12 Ianuarie 2011, 13:35
Percheziţii şi dosare penale la Serviciul de Permise Auto din Bucureşti. Este cel mai recent scandal legat de modul în care sunt eliberate permisele de conducere, în România.
Procurorii au început urmărirea penală faţă de 14 persoane, iar surse apropiate anchetei au declarat, pentru Radio România că, dintre acestea, cinci ar fi angajaţi ai Direcţiei de Permise. Suspiciunile în acest caz sunt de trafic de influenţă, dar şi oferire şi luare de mită pentru emiterea de permise. Miercuri dimineaţa, anchetatorii au făcut patru percheziţii în casele unor persoane suspectate în dosar.
Informaţiile de până acum arată că 24 de persoane ar trebui audiate în acest caz. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, infracţiunile persoanelor anchetate în dosar ar fi avut loc în intervalul iunie-decembrie 2010.
"La acest moment, se efectuează audierile persoanelor aduse la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie. În urma acestor audieri, procurorii care efectuează urmărirea penală vor aprecia oportunitatea luării unei măsuri prevenitive, sau nu" a declarat Bogdan Staicu.
În centrul suspiciunilor că ar fi eliberat ilegal permise se află şi angajaţi ai Serviciului de Permise Bucureşti. Deocamdată, nu a fost comunicat oficial numărul lor. Surse apropiate anchetei susţin că ar fi vorba de cinci angajaţi. După cum a aflat redactorul Radio România, acreditat la Ministerul de Interne, la Serviciul de Permise Bucureşti mai multe birouri au fost controlate şi au fost ridicate mai multe calculatoare.
Nu este singura anchetă de acest gen, care vizează comerţul cu permise de conducere. Cel mai cunoscut dosar este cel din judeţul Argeş. În urmă cu aproape doi ani, mai mulţi poliţişti şi angajaţi de la Serviciul de Permise Auto Argeş au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie.
Angajaţii de la Permise aveau clienţi din rândul celor care fie erau plecaţi din ţară, fie nu ştiau să scrie, ori nu locuiau în Piteşti. Cei care voiau permis de conducere fără examen îşi făceau, mai întâi, viza de flotant în Piteşti sau rezidenţă. Sumele plătite erau cuprinse între două şi zece mii de euro. Printre clienţi se regăseşte şi primarul Sectorului 4 din Bucureşti, Cristian Popescu Piedone.
Ministrul de interne a dat, ulterior, ordinul pentru anularea celor 3.500 de permise auto, despre care existau suspiciuni că ar fi fost obţinute ilegal la Piteşti. Potrivit agenţiei Mediafax, 14 persoane, arestate în dosarul permiselor din Argeş, au fost elibetare în august 2009 din închisoare, după ce judecătorii Înaltei Curţi le-au admis recursurile. Alte opt persoane arestate au fost puse în libertate în aceeaşi lună.
Atunci, măsura arestării prevenitive a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara. Alţi 100 de angajaţi ai structurilor similare din alte zece judeţe au fost în vizorul anchetatorilor pentru acelaşi tip de infracţiuni. După Argeş, scandalul s-a mutat la Iaşi unde 45 de poliţişti de la Rutieră au fost acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, ne informează redactorul Radio România, acreditat al Ministerul de Interne. Într-un alt caz, de care s-a ocupat cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj, au fost descoperite şi reţinute persoane care au obţinut fraudulor permise în Ungaria.