Percheziţii la vama Albiţa
UPDATE: Aproximativ 60 de angajaţi ai vamei Albiţa au fost ridicaţi pentru a fi audiaţi de procurorii DNA. Ei sunt suspectaţi de luare de mită şi trafic cu ţigări.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 21 Februarie 2011, 07:44
Şeful IJPF Vaslui, Valeriu Bodoga confirmă ridicarea, în vederea audierilor, a celor 53 de poliţişti de frontieră, dar spune că, în rândul celor „săltaţi” de DGA se află şi colegi la care nu s-ar fi aşteptat.
"Pe unii, într-adevăr, si noi i-am monitorizat si aveam o serie de suspiciuni asupra activitãtii lor. Însă ce pot să vă spun este că am avut parte şi de câteva surprize foarte neplăcute în acest sens. Adică oameni la care nu ne-am fi asteptat să intre în vizorul Directiei Generale Anticorupţie", a declarat şeful IJPF.
Traficul în Vama Albiţa din judeţul Vaslui a fost reluat pe ambele sensul de circulaţie.
Activitatea la vama Albiţa din judeţul Vaslui a fost blocată în această dimineaţă, ca urmare a unor percheziţii care vizează câteva zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de procurori de luare de mită şi trafic de ţigări.
Încă de la primele ore ale dimineţii, anchetatori, însoţiţi de trupe speciale, au luat cu asalt vama Albiţa, cea mai importantă frontieră din Estul ţării.
O acţiune similară celei de la Siret, dar şi din alte puncte de trecere a frontierei se desfăşoară chiar acum în punctul de trecere al frontierei.
Anchetatorii au dispus blocarea ambelor sensuri de ieşire şi, respectiv, de intrare din vamă, simultan.
Percheziţii au loc şi la domiciliile mai multor vameşi.
La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa lucrează 114 persoane, dintre care 87 sunt vameşi.
Harta punctelor de frontieră în care au avut loc descinderi ale procurorilor |
De la începutul lunii februarie, au fost arestaţi deja 59 de angajaţi ai de la punctul de trecere al frontieri din Siret, judeţul Suceava, iar alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş Severin) şi Moraviţa (Timiş).
Între persoanele învinuite se sflă şi şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru luare de mită în dosarul vama Halmeu.
Potrivit unui comunicat al DNA din 3 februarie, în cursul lunii septembrie 2009, unul dintre inculpaţi ar fi pretins şi primit de la o angajată a Biroului vamal Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promitându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor, îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.