Percheziții la sediul Direcției Județene de Cultură Reșița
Percheziții la sediul directiei județene de cultura si protejare a patrimoniului cultural național.
Articol de Mario Balint, 10 Februarie 2016, 15:34
UPDATE: Contactată de corespondentul RRA, prof.dr. Liubița Raichici, directorul Direcției Județene de Cultură Caraș-Severin, a precizat că nu are nimic de ascuns:
„În acest moment mă întorc de la București, de la o întîlnire cu ministrul. Nu știu despre ce este vorba. Vă voi spune tot, după ce voi citi procesul verbal. Ce vă pot spune de acum este că noi nu avem absolut nimic de ascuns sub preș”.
Sub coordonarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Reşiţa, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat, în urmă cu puțin timp, o percheziţie în judeţul Caraş-Severin, la sediul din Reşiţa a DJCPPN în legătură cu emiterea abuzivă a unor certificate de descărcare de sarcină arheologică.
Potrivit purtătorului de cuvînt al Poliției Caraș-Severin, ag. şef adj. de poliție Cecilia Dăneţ, percheziţia a fost desfăşurată în legătură cu emiterea abuzivă a certificatelor de descărcare de sarcină arheologică, dar şi cu alte abateri legislative în exercitarea controlului de specialitate asupra lucrărilor de construire efectuate în perimetrul unor situri arheologice incluse în lista monumentelor istorice.
Pentru probarea întregii activităţi infracţionale, poliţiştii au ridicat mai multe documente din sediul instituţiei. Nu au fost emise ordonanțe de reținere.
Potrivit unor surse, certificatele de descărcare de sarcină arheologică erau emise în folosul Muzeului Județean al Regimentului de Graniță, din Caransebeș și reprezenta o sursă de finanțare extrabugetară pentru instituție.
Protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional – este reglementată de Legaea422/2001 republicată în noiembrie 2006 şi ORDONANŢA nr. 43/2000 republicată în Monitorul Oficial cu numarul 951 din data de 24 noiembrie 2006. Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente.
Certificatul de descărcare de sarcină arheologică reprezintă actul administrativ prin care se anulează regimul de protecţie instituit anterior asupra terenului în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic.