Percheziţii la medici din Capitală, suspectaţi de fraudă
UPDATE: Procurorii au început urmărirea penală faţă de 42 de medici şi angajaţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru înşelăciune, fals intelectual şi mită.
29 Martie 2013, 10:30
Procurorii au început urmărirea penală faţă de 42 de medici şi angajaţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru înşelăciune, fals intelectual şi mită.
Ei aunt acuzaţi că au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu o jumătate de milion de euro prin decontarea unor analize ne-efectuate.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a admis, într-o declaraţie pentru redactorul nostru, Diana Surdu, că există vulnerabilităţi în sistemul sanitar şi a enumerat câtava măsuri pe care le iau autorităţile.
"Reţeta electronică poate să combată o parte importantă din fraudă în prescrierea reţetelor. Cardul de sănătate care odată implementat va ajuta cu siguranţă la controlul introducerii unor date ale unor persoane care nici măcar n-au fost la medic să le prescrie anumite medicamente sau să ia anumite plăţi din partea Casei de Asigurări.
"Bineînţeles, una din vulnerabilităţi este pe achiziţiile care acum, sperăm, încet-încet, etapă cu etapă cu achiziţiile centralizate să reuşim să reducem cât de mult posibil fenomenul în achiziţii, deci sunt vulnerabilităţi. Trebuie recunoscute şi trebuie, bineînţeles, combătute, dar trebuie şi create mecanismele care şă prevină astfel de situaţii să se întâmple", a spus Raed Arafat.
Peste 40 de percheziţii domiciliare au loc vineri în Bucureşti în cadrul unei anchete privind fraudarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu suma de 500.000 euro.
Mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale sunt suspectaţi că ar fi decontat analize care nu au fost efectuate în realitate.
La acţiune participă 13 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat.
Potrivit documentului au fost puse în executare 42 de mandate de aducere.
În martie 2013, Parchetul a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane pentru comiterea, după caz, a infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare de mită.
Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi DGPMB - Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.