Percheziții în toată țara într-un caz de trafic de migranți
Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin a fost ridicat de dimineață și dus la audieri.
Articol de Diana Surdu, 04 Iunie 2024, 18:41
Zeci de percheziții marți în toată țara, la firme și persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.
Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin a fost ridicat de dimineață și dus la audieri, iar printre suspecți sunt și alți foști sau actuali angajați ai Ministerului de Interne, despre care anchetatorii spun că introduceau în țară cetățeni străini cu vize de muncă, iar ulterior îi ajutau pe aceștia să treacă graniță către state din Spațiul Schengen.
Liderul grupării, fost angajat al MAI, a folosit șapte firme la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre ele controlate de un colonel în rezervă.
Gruparea de crimă organizat era formată din aproape 40 de suspecți, români și străini, care se ocupau cu aducerea în România a muncitorilor în afara Uniunii Europene, în special din țări cu potențial terorist precum Pakistan și Bangladesh, peste 80%.
O parte dintre ei părăseau România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a intra în contact cu societățile care îi recrutau pentru muncă. În paralel, angajații din Inspectoratul General pentru Imigrări sunt suspectați că primeau mită pentru a aproba permisele de muncă ale acestora.
Pentru fiecare permis de muncă se primeau sume de până la o mie de euro, iar dacă termenul era mai scurt, s-au achitat și 6.000 euro pentru o persoană.
Într-un comunicat, Inspector General pentru Imigrări se delimitează ferm de orice acțiuni care nu sunt în concordanță cu legea și aduc atingere valorilor acesteia.
Reprezentanții instituției afirmă că, de fiecare dată atunci când situația a impus, au sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracțiuni și că fac permanent consiliere și activități de prevenire a corupției la nivelul tuturor structurilor subordonate.
În acest an, mai precizează Inspectoratul, s-au derulat 50 de astfel de activități, la care au participat peste 500 de polițiști, inclusiv cu funcții de conducere.