Percheziţii în cinci judeţe, la o grupare care a încercat să introducă şi să scoată din România sute de migranţi
Procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat, marţi, 33 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe, fiind vizaţi membrii unei grupări infracţionale care a încercat să introducă şi să scoată ilegal din România sute de migranţi.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Martie 2024, 14:55
Procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat, marţi, 33 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe, fiind vizaţi membrii unei grupări infracţionale care a încercat să introducă şi să scoată ilegal din România sute de migranţi.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi structurilor subordonate, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.
”În baza probatoriului administrat s-a reţinut că, la începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent”, se arată în document.
Din cercetări a reieşit că mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine arabă care doreau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior, membrii grupului preluau migranţii cu barca de pe malul bulgăresc al Dunării, îi introduceau ilegal în România în zona judeţului Dolj şi îi transportau cu maşini de marfă către vestul ţării.
Migranţii erau cazaţi câteva zile în zona Timişoara-Arad, apoi erau preluaţi de alţi şoferi şi îmbarcaţi în autovehicule mari de transport marfă, în încercarea de trecere a graniţei spre ţări din vestul Europei.
Membrii grupului infracţional ar fi pretins şi primit între 4.000 de euro şi 5.000 de euro pentru fiecare migrant, sumele obţinute fiind ulterior împărţite în funcţie de poziţia deţinută în ierarhia grupului şi de gradul de implicare în activitatea infracţională. Pentru ascunderea provenienţei ilicite, banii au fost investiţi în autoturisme de lux şi în locuinţe.