Percheziţii ce vizează evazionişti, în Bucureşti şi 6 judeţe
Suspecţii vizaţi de percheziţii ar fi creat un prejudiciu total estimat la 22 de milioane de euro, după ce au luat de la bănci credite pe care nu le-au achitat.
Articol de Sorin Solomon, 31 Martie 2013, 10:40
La acţiunea de duminică participă peste 200 de poliţişti şi un elicopter al ministerului afacerilor interne, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.
68 de percheziţii domiciliare sunt efectuate, simultan, pentru probarea activităţii infracţionale a unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni cu consecinţe deosebite, respectiv înşelăciune, evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Astfel, se fac 46 de descinderi în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, două în Bucureşti, opt în judeţul Constanţa, şase în judeţul Giurgiu, patru în judeţul Ialomiţa, una în judeţul Călăraşi şi una în Ploieşti.
De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii urmând a fi audiaţi la DIICOT Călăraşi.
Pe baza informaţiilor obţinute de poliţiştii din Călăraşi şi Bucureşti şi a investigaţiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.
Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante, arată IGPR.
Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză.
Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane.
Acestea au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari.
Pregătirea activităţii infracţionale, arată IGPR, a început încă din 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi "cosmetizare", la obţinerea creditelor bancare frauduloase.
Potrivit Poliţiei Române, prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.