Percheziţii ale procurorilor DIICOT în Bucureşti şi în cinci judeţe
Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut ieri 17 percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe pentru destructurarea unui grup infracţional organizat.
Articol de Diana Surdu, 22 Iulie 2021, 08:16
Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut ieri 17 percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică şi spălare de bani, iar aproximativ 380 de persoane au fost duse la audieri.
Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată și se dădeau angajați ai furnizorilor.
Ei comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare.
Apoi, persoana vătămată primea un email prin care i se cerea să plătească facturile într-un alt cont bancar decât acela în care se efectuaseră anterior, iar uneori adresa purta antetul furnizorului și eventual numele și semnăturile persoanelor din conducere.
Titularii acestor conturi erau racolați de grupare în special dintre persoane vulnerabile financiar contra unor sume de bani cuprinse între 50 și 500 de lei, iar acestea deschideau conturi la bănci din România şi din străinătate cu acte de identitate reale sau falsificate.
Modul în care era structurată activitatea grupului era menită să asigure un nivel de anonimitate în jurul liderilor marcanţi ai acesteia.
Conturile bancare folosite de inculpați au fost deschise în România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și alte țări, iar gruparea a devenit cunoscută pe piaţa spălătorilor de bani din Europa după ce a manevrat peste şapte milioane de euro.
La percheziții au fost ridicate jumătate de milion de lei, 17.000 de euro, 250 de telefoane mobile, documente bancare emise în alte state din Uniunea Europeană și din Federația Rusă, laptopuri, peste 700 de cartele SIM, carduri bancare, un pistol cu bile fără autorizație și documente privind tranzacții bancare.
DIICOT face un apel către persoanele fizice sau juridice care consideră că au fost prejudiciate prin acest mod de operare să se adreseze Direcției de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism prin poștă, fax sau pe adresa de email contact@diicot.ro.