Pensionarii mineri din Valea Jiului vor contesta în instanță deciziile de recalculare a pensiilor
În județul Hunedoara, pensionarii mineri din Valea Jiului au început demersurile pentru a constitui o asociație cu care să înceapă un proces colectiv după ce marea majoritate a celor care au lucrat în subteran au primit decizii de recalculare a pensiei în minus.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Septembrie 2024, 10:15
În județul Hunedoara, pensionarii mineri din Valea Jiului au început demersurile pentru a constitui o asociație cu care să înceapă un proces colectiv după ce marea majoritate a celor care au lucrat în subteran au primit decizii de recalculare a pensiei în minus. Se consideră nedreptățiți, chiar dacă vor încasa aceleași pensii, pentru că, spun ei, nu vor mai beneficia de indexările ulterioare.
Relatează corespondentul RRA Ilie Pintea: ”Peste 100 de foști mineri s-au alăturat acestui demers până acum, scopul viitoarei asociații urmând să fie acela de a contesta în instanță deciziile de recalculare a pensiilor, care, în marea lor majoritate, au adus reduceri semnificative. După ce au lucrat cel puțin 20 de ani în subteran, ei spun că se simt nedreptățiți, în ciuda asigurărilor din partea statului că veniturile lor rămân la același nivel.
”-: Să se remedieze tot ce ce s-a stricat. Păi, 41,1% s-a diminuat brutul.”
Credeți că are vreo șansă acțiunea în instanță?
”-: Cu siguranță! Trei, cinci ani, nu se ştie dacă trăim! Da', ia nevasta mea, iau copiii mei! Şi, salut, nu las nimic! 23 de ani numai în mină!
-: Sperăm să avem o șansă, că altfel... Că nu se taie, nu se... Dar cine îmi garantează că din ianuarie nu vor zice: 'gata, la revedere!', noua sumă din decizie veți primi!
-: Și atunci eu, ce rost are că am lucrat 27 de ani în mină? Şi aşa ne-o tăiat, ne-o adsus la pensie de frizer! Mai bine stăteam şi făceam frizerie decât să lucru în mină, să dau la lopată până mi-o sărit capacele!”
Şi Sindicatul 'Muntele' de la Complexul Energetic Hunedoara oferă consultanță juridică pensionarilor care vor să conteste deciziile. Reducerile, în urma recalculărilor, ajung de la câteva sute de lei până la peste 5.000 lei, cum este cazul unor foști mineri care au lucrat ca șefi de brigadă și au beneficiat de grupa de muncă cea mai avantajoasă.”/editor Florin Lepadatu/