Pensionarii gălățeni au ieșit din nou în stradă
FOTO: “Noi am muncit, noi am contribuit, ei au furat”, au scandat pensionarii gălățeni în faţa Prefecturii.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Octombrie 2015, 11:35
Circa 100 de pensionari gălăţeni au participat, astăzi, la o acţiune de protest, desfăşurată în faţa Prefecturii Galaţi. Acţiunea a fost organizată de două asociaţii de pensionari - Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere (reprezentată legal de Pantuş Vasile) şi Alianţa Europensionarilor din România (reprezentată legal de Cristea Toader) – care sunt decise să continue manifestaţiile de protest zilnic, în intervalul orar 10.00-13.00, până sâmbătă, 10 octombrie, inclusiv. Joi şi vineri, vârstnicii intenţionează să picheteze şi sediile PNL şi PSD. Pensionarii prezenţi la protest au scandat împotriva parlamentarilor care nu şi-au respectat promisiunile electorale legate de îmbunătăţirea legislaţiei privind pensiile de stat şi au cerut venirea la Galaţi a primului ministru Victor Ponta şi a ministrului Muncii, Rovana Plumb, solicitare înaintată prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol. Vârstnicii consideră că nerealizarea promisiunilor electorale de către aleşii poporului ar trebui să fie sancţionată, de Codul Penal ca infracţiune, pentru ducerea în eroare a opiniei publice.
Pe bannerele afişate de pensionarii veniţi la protest se puteau citi următoarele mesaje: “Vrem pensii indexate de la 1 decembrie 2015”, “Valoarea punctului de pensie/ minim 45%, adică minim 1.000 de lei”, “Noi am muncit, noi am construit, ei au furat”, „Ei dorm în Parlament, ei au pensii speciale, noi pensii de asistaţi sociali – RUŞINE! ” şi “Indiferenţa parlamentarilor duce la ultima soluţie – greva foamei”.
Pensionarii solicită publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 192/2015privind indexarea valorii punctului de pensie cu 50%, respectiv 25% (pentru cei ăncadraţi în condiţii speciale şi, respectiv, deosebite de muncă), pentru pensionarii prejudiciaţi din siderurgie şi minerit, care au ieşit la pensie până la data de 01.01.2011; emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru aplicarea leg.192/2015 începând cu 1 decembrie 2015, pentru toţi pensionarii din siderurgie şi minerit; aplicarea legii în sensul că valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie; calculul pensiei în funcţie de venitul brut realizat de asigurat, la care s-a achitat CAS obligatoriu (vezi Decret 389/1972), precum şi neimpozitarea pensiei.
În plus, pensionarii gălăţeni cer ca pensiile speciale să se acorde după o activitate de 35 de ani şi nu parlamentarilor care au deţinut un singur mandat (adică 4 ani) , în caz contrar alocându-se oricărui angajat, după 4 ani de vechime în câmpul muncii, o pensie minimă de 400 de lei.
Protest al pensionarilor din Galați. Foto: Maria Măndiță.