Pensionari gălăţeni ameninţă cu greva foamei
Aproximativ 100 de pensionari gălăţeni protestează faţă de nivelul pensiilor şi cer demisia parlamentarilor "care nu şi-au respectat promisiunile electorale".
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Septembrie 2013, 11:23
Aproximativ 100 de pensionari participă astăzi la o acţiune de protest organizată de
Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere Galaţi.
Conform autorizaţiei, protestul constă în pichetarea sediului Prefecturii şi deplasarea coloanei de protestatari la sediile partidelor parlamentare: PDL, PSD, PNL, PPDD şi PC, unde vor încerca să stea de vorbă cu parlamentarii.
Unii din pensionari au venit la protest şi cu nepoţii lor. Pensionarii poartă afişe pe care scrie “Vrem demnitate”, “Demisia parlamentarilor gălăţeni”, iar printre ei se află şi un vârstnic pe pieptul căruia se află o pancardă pe care scrie “Greva Foamei”.
Bărbatul, Marin Frunză, s-a legat cu lanţuri de o cruce din lemn, spunând că imaginea sa reprezintă “nu doar condiţia pensionarului român, ci a tuturor românilor”.
Pensionarii sunt nemulţumiţi de parlamentarii gălăţeni cu care au semnat, înainte de alegeri, un angajament prin care politicienii se obligau să le rezolve revendicările.
Protestul pensionarilor gălăţeni Foto:Maria Măndiţă
Pentru că parlamentarii dar nici Guvernul nu s-au implicat în îmbunătăţirea legislaţiei privind pensile de stat, pensionarii gălăţeni au cerut demisia Executivului şi Legislativului ţării.
Potrivit preşedintelui Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere Galaţi, Vasile Panţuş, dacă nici vinerea viitoare, pe 13 septembrie, politicienii gălăţeni şi reprezentanţii Ministerului Muncii nu vor veni la Galaţi pentru a sta de vorbă cu vârstnicii, aceştia sunt dispuşi să intre în greva foamei.
Totuşi, şi astăzi, la protest, au fost pensionari care s-au arătat dispuşi să intre în greva foamei chiar de acum.
Pensionarii au aceleaşi revendicări ca şi pe 14 iunie, când au ieşit în stradă: modificarea legilor 226 şi 263, astfel încât să nu mai existe diferenţe la pensie între cei încadraţi în grupa specială de muncă (care au primit o creştere de doar 23% ) şi cei din grupa I de muncă (care au primit o creştere de 50% ); respectarea legii 263/2010 care prevede indexarea cu 100% a pensiilor, cu rata inflaţiei şi cu 50% din diferenţa rezultată din creşterea salariului brut pe economie, calcularea pensiilor conform cu salariile brute realizate de pensionari, stoparea proiectului naţional privind exploatarea gazelor de şist, respectarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300 şi crearea de locuri de muncă pentru populaţie.