Pensiile speciale au ajuns să aibă un impact semnificativ asupra bugetului României
Pensiile speciale au ajuns să coste statul 0,85% din Produsul Intern Brut și ar putea crește până la 1,5% în 2-3 ani.
Articol de Radiojurnal, 26 Ianuarie 2023, 10:30
Pensiile speciale au ajuns să coste statul 0,85% din Produsul Intern Brut și ar putea crește până la 1,5% în 2-3 ani. Va fi un impact semnificativ asupra situației financiare a țării - un avertisment venit de la șeful Direcției Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu.
"Avem 0, 85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele, unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim și pensii de recunoștință sau contribuții de recunoștință. Nu le numim pensii speciale, dar ele tot aia sunt, că nu respectă niciunul din cele 3 criterii pe care le avem noi, toți ceilalți muritori: durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei. Dacă anul acesta vorbim despre 0,85% din PIB, în 2-3 ani s-ar putea să ajungem la 1,5%", a explicat șeful Direcției Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu.
Eugen Rădulescu menționează că anul acesta se majorează și cheltuielile militare, de la 2, la 2,5% din PIB. O altă presiune pe buget vine din dobânzile pentru datoria publică, în creștere și ele și greu de finanțat, a mai spus directorul de la Banca Națională.