Pensiile şi salariile, "majorate condiţionat în 2012"
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că salariile şi pensiile vor putea fi majorate în a doua jumătate a anului 2012 dacă "evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare o va permite".
Articol de Paul Poteraşi, 07 Noiembrie 2011, 15:39
Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks.
"Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", a spus Jeffrey Franks.
Şeful FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că raportul privind situaţia României va fi aprobat de conducerea FMI la jumătatea lunii decembrie 2011.
Jeffrey Franks a precizat că FMI prognozează pentru anul 2011 o creştere economică de 1,5% susţinută de creşterea agriculturii, a exporturilor şi a consumului intern.
Audio: Discursul rostit de către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional a adăugat că pentru anul 2012 se prognozează o creştere economică cuprinsă între 1,8% şi 2,3%.
Jeffrey Franks a mai spus că reprezentanţii FMI şi CE au fost de acord cu proiectul bugetului care prevede un deficit de 1,9% din PIB, "iar în proiectul cu FMI este prevăzut un deficit de 2,1%."
Recomandările venite din partea FMI
Şeful misiunii FMI în România a precizat că guvernul trebuie să grăbească privatizările şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul în care băieţii deştepţi se bucură de profituri nemeritate.
"Trebuie găsit un sistem prin care "băieţii deştepţi" care beneficiază de profituri nemeritate să fie eliminaţi", a spus Jeffrey Franks.
Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă detreminare din partea miniştrilor şi autorităţilor române în general pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune şi definititvarea legislaţiei până la finele anului.
Jeffrey Franks a mai spus că absorbţia efectivă a fondurilor europene puse la dispoziţia României rămâne descurajantă, iar prevenirea risipei fondurilor europene şi prioritizarea utilizării acestora este esenţială.
"Guvernele trebuie să impulsioneze investiţiile publice prin fonduri europene. Odată cu reducerea părţii de cofinanţare naţională şi cu rambursarea TVA a crescut capacitatea de atragere a fondurilor europene.
"Absorbţia efectivă se menţine descurajantă. Deşi rămân neutilizate fondurile europene apar proiecte noi care pot fi finanţate prin buget sau în afara bugetului.
"Ele trebuie evaluate astfel încât să fie prioritizate. Este crucial pentru România să se prevină risipa fondurilor europene", a spus reprezentantul FMI în România.
Şeful misiunii FMI a arătat că a doua provocare pentru România, în afara fondurilor europene, o constituie eficientizarea funcţionării sistemului sanitar.
"În conceperea acestui sistem va fi important să se realizeze nivelul dezirabil de servicii care să acopere nevoile şi să se asigure resurse suficiente de la buget şi din contribuiţii sociale.
"Nu poate fi administrat acest sistem fără resurse financiare suficiente", a explicat şeful misiunii FMI în România.
A treia problemă este eliminarea arieratelor, în opinia şefului misiunii FMI.
"Aici autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi ale asigurărilor sociale. Toate ţintele au fost îndeplinite.
"Acum Executivul se concentrează pe arieratele din companiile de stat care reprezintă 4,3% din PIB şi un obstacol major în calea creşterii economice", a explicat Jeffrey Franks.
Şeful misiunii FMI a făcut aceste declaraţii la finalul celei de-a treia evaluări din cadrul acordului stand-by cu România, care s-a derulat la Bucureşti în perioada 25 octombrie-7 noiembrie.