Pensiile şi salariile, "îngheţate în 2012"
Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa de urgenţă care îngheaţă anul viitor pensiile şi salariile. Opoziţia anunţă că va contesta ordonanţa la Curtea Constituţională.
Articol de Iulia Gherman, 08 Noiembrie 2011, 18:40
Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa de urgenţă care spune că anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declarase luni că guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.
În forma iniţială adoptată de Senat, proiectul de lege cuprindea doar măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.
Luni, parlamentarii puterii din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor au adoptat mai multe amendamente propuse de ministerul de finanţe, prin care salariile şi veniturile bugetarilor sunt îngheţate în 2012, iar indexarea pensiilor amânătă până la 1 ianuarie 2013.
Documentul legislativ a intrat marţi în dezbaterea plenului la propunerea grupului parlamentar al PD-L.
Dezbaterea legii, considerată neconstituţională de opoziţie
Opoziţia a declarat că dezbaterea proiectului de lege este neconstituţională.
"În situaţia în care într-una din camere, în speţă camera decizională, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul iniţial, proiectul de lege trebuie să se întoarcă la prima carmeră sesizată şi după aceea se întoarce la a doua cameră, care este camera decizională.
"În al doilea rând, acest proiect de lege nu poate fi adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macroeconomici ai României", a afirmat deputatul PNL Eugen Nicolăescu
Preşedintele Comisiei de buget, deputatul UNPR Eugenia Barna, a subliniat că dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege a fost aprobată de conducerea camerei.
"La întocmirea raportului am avut în vedere avizul Consiliului legislativ, Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunităţi.
"Raportul prezent a fost adoptat cu unanimitatea membrilor prezenţi la dezbatere", a afirmat Eugenia Barna.
Opoziţia nu a luat parte la dezbaterile din Comisia de buget-finanţe, unde puterea deţine majoritatea.
Proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri.
PSD şi PNL au anunţat că vor contesta legea la Curtea Constituţională.