Pensiile şi salariile "ar putea creşte din aprilie"
FMI recomandase guvernului "să relaxeze uşor" deficitul bugetar din acest an, pentru a permite un spor la salarii şi pensii, care ar încuraja consumul şi implicit creşterea economiei.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Ianuarie 2012, 14:58
Principalul partid de guvernământ a declarat că premierul Emil Boc a primit mandatul coaliţiei guvernamentale să negocieze cu organismele financiare internaţionale o creştere a salariilor şi pensiilor, începând cu luna aprilie.
FMI recomandase guvernului "să relaxeze uşor deficitul bugetar din acest an", pentru a permite un astfel de spor care ar încuraja consumul şi implicit creşterea economiei.
Autorităţile au pomenit luni de o creştere cu cinci procente a veniturilor bugetarilor, care ar trebui suportată din bugetul pe acest an.
Prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor, Sorin Frunzăverde, afirma că în şedinţa de luni a coaliţiei a fost respinsă o astfel de soluţie.
În momentul de faţă, mai spuneau reprezentanţii PDL, atenţia guvernului se îndreaptă asupra negocierilor cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.
Tot Sorin Frunzăverde a anunţat apoi că liderii coaliţiei l-au mandatat pe premier "să negocieze mărirea salariilor şi pensiilor, din aprilie, anul acesta".
În acelaşi timp, ministrul muncii, Sulfina Barbu, declara că ar fi posibilă o indexare a pensiilor şi salariilor cu cel mult 5%, în condiţiile unei creşteri economice între 1,8% şi 2,3%, însă o decizie în această privinţă "va fi luată abia în aprilie, o dată cu datele privind creşterea economică din primul trimestru".
Anunţul a fost criticat de opoziţie, care acuza puterea de populism înainte de alegeri.
Liderul PNL, Crin Antonescu, spune că pe ultima sută de metri, înainte de alegeri, puterea "vrea să îi mituiască pe români", numai că aceştia nu ar dori "o creştere minoră a salariilor şi pensiilor", ci plecarea guvernului.
Mai mult, a adăugat Crin Antonescu, de la bun început putea fi evitată tăierea salariilor sau creşterea TVA, prin găsirea de soluţii alternative, "care să nu apese pe umerii populaţiei".